Çankırı Karatekin Üniversitesi İlke Ev Sahipliği Yapıyor

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü tarafından organize edilen “100. yılında 1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları” konulu 2. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi....

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü tarafından organize edilen “100. yılında 1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları” konulu 2. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Üniversitenin Uluyazı Kampüsü Rektörlük binasında yapılan basın toplantısında Rektör ve sempozyumun onursal başkanı Prof. Ali İbrahim Savaş bu sempozyumun Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin 2014 yılı içerisinde düzenlediği 3. uluslararası sempozyum olduğunu ve bu sempozyumunda yine Türkiyat Enstitüsü’nün geçen yıl düzenlediği Türk Harp Edebiyatı Sempozyumunu tamamlayıcı özelliği bulunması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Rektör Savaş, geçtiğimiz yıl yapılan Türk Harp Edebiyatı Sempozyumu ve bu yıl yapılacak olan 100. yılında 1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları sempozyumlarının alanlarında dünyada bir ilk olduğunu, böylesine önemli bir sempozyuma uluslararası düzeyde 128 akademisyenin başvuru yaptığını ama tertip komitesince kurulan komisyonun yaptığı titiz çalışma sonucu 51 katılımcının sempozyuma katılacağını söyledi.

Muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek için toplumların kendi dilini ve tarihini çok iyi bilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, geçen yıl organize edilen Türk Harp Edebiyatı Sempozyumunun bildiri kitabının basıldığını belirterek “Bu tür çalışmaların kitap haline getirilmesi son derece önemlidir. Çünkü yazı medeniyettir. Gelecek kuşaklara bu bilgilerin aktarılması önemlidir.” dedi.

Rektör Savaş’ın konuşmasının ardından Sempozyum Başkanı Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Çakır basın mensuplarına sempozyumla ilgili sunum yaparak teknik bilgiler verdi. Doç. Dr. Çakır sempozyumun Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür merkezi, Çankırı Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çankırı Şubesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Merkezi’nin katkılarıyla düzenlendiğini belirterek bu kurumlara teşekkür etti. Doç. Dr. Ömer Çakır, "1. Dünya Savaşı birçok konuda ele alınabilir. Bizde savaşın edebiyat tarafına bakacağız" dedi.

1. Dünya Savaşı'nın bu sene 100 yılı olduğunu da aktaran Çakır, "Bu senede "100. Yılında 1. Dünya Savaşı'nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları" konulu II. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu gerçekleştireceğiz. Bu çalışmamızda Türkiye ve Dünya'da bir ilk olacak. Hem geçmiş tarihimiz için hem de geleceğe bırakacağımız kaynaklar açısından büyük bir önem arz ediyor bu konu" dedi.

“1. Dünya Savaşı’nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları” konulu 2. Uluslararası Türkiyat Sempozyumunun açılış töreni 31 Ekim 2014 Cuma günü Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsü’nde yapıldıktan sonra sempozyum oturumları saat 11:00’dan itibaren Çankırı Koç Otelde başlayacak ve 2 Kasım 2014 Pazar günü saat 17:00’de yapılacak kapanış töreni ile sona erecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri