Canikli: Gümrüklerde Araçlar Bir Peronda Kontrol Edilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerin modernize edileceğini bildirdi. Canikli, “Gümrükte araçlar 3-4 peronda duruyor, ama bundan böyle bir peronda duracak. Yani tartı, pasaport, tescil ve muayene bir peronda yapılacak. X-ray...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerin modernize edileceğini bildirdi. Canikli, “Gümrükte araçlar 3-4 peronda duruyor, ama bundan böyle bir peronda duracak. Yani tartı, pasaport, tescil ve muayene bir peronda yapılacak. X-ray yönlendirmesi gerekiyorsa araç yönlendirilecek ancak onun dışında her şey bir peronda olacak.” açıklamasında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında söz alan Nurettin Canikli, sınırlarda araç kuyruklarını önlemeyi de vaat etti. Canikli, “Yaz ayına dek Türkiye’den kaynaklanan nedenlerle kuyruk oluşmamasını hedefliyoruz.” dedi. Canikli, şöyle devam etti:

“Tabii bu bir hedef ama zaman zaman bizim dışımızda nedenlerden kuyruklar oluşabiliyor. Geçen bizim dışımızda Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarında sorun oldu. Bulgaristan tarafı bir polis operasyonu yaptı. Bu operasyon kendileri ile ilgili idi, kuyruğa neden oldu. Ama şu an üçüncü bir kapı için onların da projeleri var, yürüyor. Yani yaza dek faaliyetler tamamlanacak, bizim taraftan kaynaklanan nedenlerle tır kuyrukları oluşmayacak. “

Canikli, şu an gümrüklerde 1 dakika içinde tamamlanan ihracat oranının yüzde 66’yı bulduğunu dile getirdi. Bu oranın daha da artacağını vurgulayan Canikli, “2002’de gümrüklerde ihracat ortalama 10 saatte tamamlanıyordu şu an 2 saat 39 dakika oldu. Burada gerileme eğilimi devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı, ayrıca ihracatın önemine değindi; ithalata bağımlılığın minimuma inmesi temennisinde bulundu.

Nurettin Canikli, ihracatın ithalatı karşılama oranı için 2018 hedefini yüzde 70 olduğunu belirtirken, şunları kaydetti:

“Bu yüzde 70 ihtiyatlı hedef. Biz yakalayamayacağımız hedef koymayız. Ekim ayı ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 68. 2013 ortalaması ise yüzde 60. Yani yüzde 70 rahat yakalanacak bir hedeftir. Şu da unutulmamalı Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 19 oranında daraldı, ithalat 2013 Ekim ayına göre yüzde 2,5 daraldı. Burada tabii ihracatta ileri ve teknik ürünlerin payının artması önemli ki, bu anlamda 2018 hedefi yüzde 38,6. Oranın yakalanma ihtimali kuvvetli.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracat beyannamelerinin yüzde 82’sinin yarım saatte, yüzde 95’inin 4 saatte kapatıldığına işaret etti.

Büyükekşi, ihracatçının gümrükler ile ilgili sorunları bulunduğunu ifade etti. Sorunları şöyle sıraladı:

“Evvela gümrükten geçişin seri olmalı. Gümrük ile hukuk sade olmalı, pratik olmalı. Ücretlendirme yapısı rekabetçi olmalı. Gümrüklerde bayram tatillerinde resmi görevli bulunmaması sorun. Bu nedenle bayram tatilleri dahil gümrük görevlilerinin 7/24 çalışması faydalı. “

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri