Canik Başarı Üniversitesi'nin 'Kurmacayı Okumak' İsimli Etkinliği Sona Erdi

Canik Başarı Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün 'Kurmacayı Okumak' başlığı altında düzenlediği yaz okulu etkinliği sona erdi.Yurt içinden ve dışından yazar önemli eleştirmen ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen...

Canik Başarı Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün 'Kurmacayı Okumak' başlığı altında düzenlediği yaz okulu etkinliği sona erdi.

Yurt içinden ve dışından yazar önemli eleştirmen ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlik Oxford Üniversitesi'nden Clare Morgan, Sorbonne’den Nedim Gürsel, Ardahan Üniversitesi'nden Ramazan Korkmaz, Alma Colloge’den Robert Vivian, önemli eleştirmenlerden Doğan Hızlan ve Semih Gümüş, İpek Üniversitesi'nden Zekeriya Başkal ve Canik Başarı Üniversitesi'nden Yavuz Demir’in katılımıyla teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi. 15 gün süren etkinlikte, başta roman ve hikaye olmak üzere kurmaca kabul edilen metinler üzerine kuramsal ve eleştirel uygulamalı yaklaşımlar ele alındı.

Program süresince Türkiye'den ve dünyanın değişik üniversitelerinden alanında uzman önemli hocaların geldiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Yunus Bekdemir, "Canik Başarı Üniversitesi olarak düzenlemiş olduğumuz Yaz Okulu, Kreatif Endüstriler Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir çalışmasıydı. Bu çalışma çerçevesinde üniversitemizde 'Kurmacayı Okumak' adlı bir yaz okulu programı düzenlendi. Yaz okulunun esas amacı gerçekten kurmaca noktasında, entelektüellerimizi, bu alanda çalışan insanlarımızı daha da geliştirmekti. Hedefimiz 'Kreatif Yazma' dediğimiz özgün metin hazırlama yeteneklerine, donanımlarına sahip profesyonelleri yetiştirmek. Neden böyle bir şeye ihtiyacımız olduğuna gelince; kurmaca çok büyük bir endüstrinin ihtiyaçlarıyla ilişkili. Senaryo, tiyatro oyunları, medya reklamları, endüstriyel tanıtımlar ve haber yazımlarının de içerisinde bulunduğu çok geniş bir yelpazenin özgün yazımları kreatif yazımlarla şeklini buluyor.

Kreatif yazılım özellikle son otuz yılda Amerika ve İngiltere üniversitelerinde hızla yaygınlaştı. Bugün vardığı nokta itibariyle de, üniversitelerin sürükleyici dinamik güçlerinden biri haline geldi. ‘Endüstriyel edebiyat' başlığı ile de tanımlayabileceğimiz bu yeni açılım; Türkiye’de akademik anlamda ilk olarak Canik Başarı Üniversitesi tarafından hayata geçirildi. İlerleyen haftalarda çok daha kapsamlı olarak yürüteceğimiz bu programla hem bölgesel hem de tüm ülkeler nezdinde ciddi bir tanıtım ve cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Özgün metin yazmanın hem ekonomik hem de sosyolojik anlamda devasa bir sektörü ilgilendirdiğinin altını çizen Rektör Bekdemir, "Hepimizin çok yakından bildiği 'Harry Potter' veya 'Yüzüklerin Efendisi' sinema sahnesine uyarlandı. Bu ve benzeri filmleri göz önüne aldığımızda, kullanılan aksesuarlardan, kıyafetlere kadar, hatta hayata bakış açımıza kadar sosyal hayatın birçok kulvarına tesir eden sektörleri harekete geçirdi. Bu tür çalışmaların Özgün olması, beraberinde tercih sebebi ve talep edilmesi sonucunu doğurdu. Kreatif endüstriler dünya genelinde çok önemsenen bir sektör haline geldi. Mesela sadece İngiltere üzerinden bir örnek verecek olursa, kreatif endüstriler içerisinde çalışan insan sayısı 1 milyon 600 bin kişi. Bununla alakalı dönen para miktarı ise 100 milyar dolar civarında. Bu açıdan ülkemizde de bu çalışmaların daha profesyonelce ele alınması gerekiyor. Biz de bunun önemsiyoruz ve entelektüel altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan ilerleyen haftalarda 'Kreatif Yaz Kursları' düzenleyeceğiz. Üniversitemizin Edebiyat Bölümü öğrencilerimiz de bu sertifikaları alarak buradan mezun olmuş olacak." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri