Çanakkale’den Başlayan Büyük Yürüyüş'te Bandırma Molası

Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü dolayısıyla Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen büyük yürüyüşe katılanlar Lapseki, Biga’dan sonra Bandırma’ya ulaştı. Bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 100....

Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü dolayısıyla Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen büyük yürüyüşe katılanlar Lapseki, Biga’dan sonra Bandırma’ya ulaştı.

Bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı olması nedeniyle Türkiye Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen ve görme, işitme, bedensel ve zihinsel 10 vatan sevdalısının katıldığı “Büyük Yürüyüş”ün bugünkü durağı Bandırma oldu. Türkiye Görme Engelliler Derneği’nce Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı dolayısıyla hazırlanan “Yüzüncü Yıl Seferberlik Çağrısı, Büyük Yürüyüş Projesi” kapsamında, engellilerin Gelibolu Yarımadası’ndan aldığı toprak ile Türk bayrağını Ankara’ya götüreceği yürüyüş, Çanakkale’den başladı. Bandırma’ya gelen ve Çanakkale savaşlarındaki askerlerin giydiği özel kıyafetleriyle dikkat çeken engelliler, Bandırma’daki engelli dernekleri yetkilileri, engelli vatandaşlar ve Belediye Başkanı Dursun Mirza ve öğrenciler tarafından karşılandı. Karşılama heyeti ile birlikte engelli gurubu Sevgi Yolu’nu takiben Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, Çanakkale’de böyle bir projeyi gerçekleştirmekten son derece onurlu ve gururlu olduklarını belirterek, şehitlikten aldıkları “vatan toprağını” ve bayrağı 15 Ekim’deki Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü’nde Cumhurbaşkanı sunacaklarını dile getirdi. Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, "Böyle kalabalıkları görünce insan duygulanmadan geçemiyor. Doğru yolda yürüdüğümüzü sizlerin sayesinde bir kez daha hissettik. Neden yola çıktık; Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı topraklara sizlerin 2015’de Çanakkale savaşlarının 100.yılında sizleri Çanakkale’ye davet etmek için bugün buraya geldik. Hem de Türkiye’nin ön sözünün yazıldığı bu topraklarda yüz yıl sonra yine bir seferberlik başlatalım. Bu seferberliğin adı barış seferberliği kardeşlik seferberliği, milli birlik seferberliği yani gönül seferberliği alınıza gelen bütün iyilikleri taşıyan bir seferberlik olsun dedik.

Bunun için yola çıktık. 100. yıl seferberlik çağrısına büyük yürüyüş projesine dün sabah 57. alayda kılmış olduğumuz sabah namazından sonra almış olduğumuz vatan toprağıyla başladık. Son derece güzel bir kalabalık Çanakkale’den uğurladı. Bugün de Bandırma’da gönülleri vatan sevgisiyle, insan sevgisiyle atan siz coşkulu arkadaşlar karşıladı. Ben bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok duygulandım. Bu bizim projemiz değil. Bu barışa ihtiyaç duyulan kardeşliğin son derece önemli olduğu günümüz olaylarında yapılmış bir proje olduğu için Türkiye’nin bir projesi. Bu Türkiye’nin de bir projesi değil aslında barışa ihtiyacı olan orta doğunun bölgemiz coğrafyasının bir projesi. Bu aslında orta doğunun projesi de değil. Barışa,kardeşliğe ihtiyacı olan dünyanın projesi.O yüzden biz dünyanın demir yumrukları karşısında yürekleri vatan sevgisiyle dolu olan bir avuç insanların evlatları olarak torunları olaraktan bu sevgiyi sizinle birlikte Çanakkale’den başlattık. 15 Ekim 2014 gününde önce anıtkabiri ziyaret ederek, ulu önderimizin makamına emanet ettikten sonra daha sonra başbakanımız ve sayın cumhurbaşkanımıza vatan toprağını emanet ederek şu mesajı vermek istiyoruz; biz yüz yıl öncede etnik ırkı ve rengi düşünülmeksizin gözetilmeksizin ayrım yapılmaksızın Çanakkale’de 253 bin gelinciğimizi bıraktık. Şehit verdik. Yüz yıl sonra da bu ecdadın torunları olaraktan da yine bu bayrak altında barış içinde yaşıyoruz. Bu barışımızı birliğimizi hiçbir millet bozamaz ve parçalayamaz mesajını haykırmak istiyoruz. Bu mesaja sizinde sesinizi sizinde duygularınızı ekledik." dedi.

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğine vurgu yaparak, "Bu etkinlikte yer alanlara teşekkür ediyorum. Engelli kardeşlerimizin ve özellikle Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi’ne, bizleri de ihmal etmeyip uğradıkları için tekrar teşekkür ediyorum. Bu toprakları vatan yapan, Çanakkale diyarını dünyanın beynine kazıyan ve yenilmez Türk imajını dünyaya benimseten, kabul ettiren, çağdaş bir cumhuriyet kuran büyük Atatürk’ü de buradan anmak istiyorum." dedi

Proje kapsamında 4 engel grubundan çeşitli etnik kökene mensup 10 engelli, ilk olarak Gelibolu Yarımadası’ndaki 57. Alay Şehitliği’nde sabah namazı kılıp, şehitlikten toprak aldı. 10 engelli, Gelibolu Yarımadası'ndaki 57. Alay Şehitliği'nden alacakları vatan toprağını 650 kilometre yürüyerek Ankara'da cumhurbaşkanına ulaştıracak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri