Çanakkale'de Yeni Bir Şehitlik Bulundu

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde yapılan su kanalı çalışması sırasında şehit kemikleri bulundu. İncelemede, alanın bir Müslüman şehitliği olduğu belirlendi. Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası'nda...

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde yapılan su kanalı çalışması sırasında şehit kemikleri bulundu. İncelemede, alanın bir Müslüman şehitliği olduğu belirlendi.

Çanakkale Savaşları'nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası'nda yeni şehitlikler ortaya çıkmaya devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ)'nin bölgedeki köy ve şehitliklere içme suyu götürmek için yaptığı çalışmalar sırasında, Alçıtepe köyü ile Şehitler Abidesi arasında kalan yolun kenarında iş makinesiyle yapılan kazılarda kemikler bulundu. Kepçeye takılan kemikleri farkeden işçiler, çalışmaları durdurup yetkililere bildirdi. İncelemede, bölgenin mezarlık olduğu anlaşıldı. Definlerin kıble yönünde yan yana yapılması ise Türk şehitliği olduğunun delili oldu. İncelemelerin ardından şehit kemikleri yeniden defnedildi ve bölge koruma altına alındı.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, DSİ 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Çanakkale 2015 Ajansı Koordinatörü Mahmut Akkuş ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu, yeni bulunan şehitlikte inceleme yaptı. Şehitliğin kayıtlarda yer almadığını belirten Vali Çınar, yörede halen böyle şehitlikler çıktığını hatırlatarak, "Gerekli incelemeler teknik cihazlarla yapılıp alan tam olarak tespit edilecek ve burası yeni bir şehitlik olarak düzenlenecek. Mehmet Akif Ersoy'un İstiklâl Marşımız'da da söylediği gibi, ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ ibaresi burada canlı olarak yaşanmış görünüyor. Burası Şevki Paşa haritasında yer almıyor." şeklinde konuştu.

Bulunan mezar alanlarında, jeofizik radar taramasıyla şehitlik alanının sınırları tespit edilecek. Ardından da bölge, gerçek şüheda kabristanı olarak tescillenecek ve şehitlik olarak düzenlenecek. Gelibolu Yarımadası'nda gerçek şüheda kabristanlarının tespiti için bugüne kadar, 1913-1926 yıllarında üst düzey harita hizmetlerinde bulunan, cumhuriyet döneminin ilk harita genel müdürü olan Şevki Paşa'nın hazırladığı haritadan faydalanılıyordu. Şevki Paşa, 1916 yılında bölgede yaptığı çalışmalarda hem Türk askerlerine ait şehitlikleri hem de İtilaf devletlerine ait mezarların tamamını harita üzerinde ayrıntılı olarak göstermişti. Bugüne kadar Şevki Paşa haritasından yola çıkılarak Gelibolu Yarımadası’nda 24 gerçek şehitlik tespit edilip tescillendi. Yeni bulunan mezarlığın ise Şevki Paşa haritası da dahil olmak üzere hiçbir kaynakta yer almadığı belirtildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri