Çanakkale'de Sigara Denetimi Yapıldı

Çanakkale'de ekipler, sigara yasağını kontrol etmek için denetime çıktı. Ekip, aynı zamanda sigara yasağı ile ilgili olarak esnaflara bilgi verdi. Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin, Kordonboyu'ndaki işyerlerinde kapalı alanda...

Çanakkale'de ekipler, sigara yasağını kontrol etmek için denetime çıktı. Ekip, aynı zamanda sigara yasağı ile ilgili olarak esnaflara bilgi verdi.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin, Kordonboyu'ndaki işyerlerinde kapalı alanda sigara içilip içilmediği konusunda yaptığı denetime, polis ve zabıta da destek verdi. Denetim, ağırlıklı olarak kafeterya, restoran ve pastane gibi işyerlerinde yapıldı. Kordonboyu'ndaki işyerlerinin tamamının ön kısmında, sigara içilebilen yüzde 50’si açık alan olması ve havanın çok soğuk olmaması sebebiyle kapalı alanda sigara ihlaline rastlanmadı.

Denetimler sonunda bir açıklama yapan Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, tütün mamulleriyle ilgili kanun çerçevesinde denetim ekiplerinin merkez ve diğer ilçelerde rutin denetimlerini yaptığını, ayrıca ihbarları da değerlendirdiklerini söyledi. Kapalı alanda sigara içilmemesi konusunda hem esnafların hem de diğer vatandaşların gösterdiği duyarlılığa teşekkür eden Kütük, "İlgili mevzuat çerçevesinde, ilk defa açılan işletmeler bu konuda gerekli tedbirleri alması konusunda uyarılıyor. İhlal varsa merkeze iletiliyor ve gerekli cezai müeyyideler uygulanıyor. Sigara içilebilen yerlerin birtakım ayrıntıları var. Bu alanların yüzde 50’sinin açık olması gerekiyor. Denetim ekipleri, yüzde 50’lik oranı göz kararı belirliyor ama bunun belli bir standardı var ve itilaf olan yerlerde ölçümler yapılıyor." şeklinde konuştu. Müdür Yardımcısı Dr. Hanifi Kaplan ise sigara sebebiyle Türkiye'de yılda 100 bin, dünyada ise 8 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, kanser dışındaki bütün kronik hastalıklarda yüzde 50 oranında etkili olduğunu söyledi.

Yetkililer, 2013 yılında toplam 26 bin 826 işletmenin denetlendiğini, 99 işletmeye 153 bin 510 TL, 110 kişiye de 9 bin 680 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. 2014 yılının ilk altı ayında ise 13 bin 736 işletmenin denetlendiği, 32 işletmeye 63 bin 890 TL, 28 kişiye de 2 bin 548 TL idari para cezası kesildiği bildirildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri