Çanakkale Boğaz Köprüsü Bölge Ekonomisini Canlandıracak

Çanakkale’de temeli 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan dünyanın en uzun aralıklı köprüsü ünvanına sahip olacak Boğaz Köprüsü inşaatı ile ilgili çalımlalar hız kazandı.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkisi arasında yapımı devam eden “Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü” nün kara kısmında çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belerten yetkililer köprünün bölge ekonomisine de büyük katkısının olacağını ifade ettiler.

Yapımı devam eden Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün tamamlanması ile birçok avantaj sağlayacağını da belirten yetkililer, “Avrupa'dan gelen turist veya herhangi bir ithal malzeme, İstanbul'a uğramadan doğrudan otoyollarla ve Çanakkale Köprüsü ile Anadolu ve batı Anadolu'ya kolaylıkla ulaşacak. Bunun yanında, batı Anadolu Türkiye'nin önemli bir ihracat merkezi. Hem sebze hem sanayi üretimleri yönünden ve bunların da Avrupa'ya ihracatı söz konusu. İşte bu köprü vasıtasıyla Avrupa daha yakın olacak. 2023 metre açıklığında olacak bu köprü Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olar 2023 yılında hizmete girecek. 10,5 milyar liralık önemli olan bu yatırım istihdama yardım edecek, bölgeye canlılık verecek ve Türkiye'nin önemli projelerinden birisi olacak” dediler.

KARA KISMINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

İlk etapta kara kısmında çalışmaların devam ettiğini belirten yetkililer “Gelibolu ilçesine bağlı Sütlüce mevkiinde kuru havuz çalışması kapsamında köprü ayaklarının yapılacağı bölgede ekiplerimiz aralıksız çalışmalarını sürdürüyorlar. Kara kısmındaki köprü ayaklarının yapım çalışmaları ile birlikte 2018 Mart ayından itibaren çalışmalar hız kazanacak. Lapseki Şekerkaya ve Gelibolu Sütlüce arasından aynı anda köprü ayakları yükselmeye başlayacak. Ardından da köprünün halatlarının gerilip diğer bölümlerinin yapımı gerçekleştirilecek” dediler.

2023 yılında hizmete girmesi planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün daha önce hizmete girmesi için çalışmaların devam ettiğini de beliren yetkililer, bu konuda geniş bir ekiple çalışmaların yürütüldüğünü ve planlamalarının da buna göre yapıldığını ifade ettiler.

KÖPRÜ İLE BİRLİKTE ARSA VE ARAZİ METREKARE FİYATLARI 20-30 KAT ARTTI

Öte yandan köprü projesinin başlaması ile birlikte Gelibolu ve Lapseki civarındaki arsa ve arazi fiyatlarının 20-30 kata varan oranlarda artış gösterdiğini de belirten yetkililer, “Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapılacağı bölgelerdeki arsa, tarla ve arazilerin metrekare fiyatlarının 20-30 kata varan oranlarda artış göstermesi gerçekten dikkat çekici bir durum. Örneğin 2014 yılında metrekaresi 5-6 TL olan bir tarlanın fiyatı şuan 100-150 TL’den satılıyor. Bunun dışında konut fiyatları da önemli ölçüde arttı. Bunun en önemli sebebi de bölgede Boğaz Köprüsünün yapılacak olmasından kaynaklanıyor. Lapseki ilçe merkezinde 2014 yılında konutların metrekaresi ortalama 500-600 TL iken şu anda 2 bin- 2 bin 500 TL’ye yükselmiş durumda” dedi.

BÖLGEDE TURİSTİK TESİS SAYISI DA ARTMAYA BAŞLADI

Öte yandan Çanakkale Boğaz Köprüsü inşat çalışmalarının başlaması ile birlikte Çanakkale ve yöresinde turistik tesis sayısında da artış olmaya başladı.Birçok yatırımcı Çanakkale ve yöresinde yeni otel açma çalışmalarına hız verirken, bu sayının son 5-6 yılda önemli ölçüde artış göstermesi dikkat çekiyor. Köprünün yapılacağı bölgeler arasında yer alan Gelibolu ilçesinde yeni açılan otellerin sayısında da bir artış olması dikkat çekiyor. Örneğin son olarak Hilton Oteli’nin de içinde yer alması dikkat çekerken, bu sayının boğaz köprüsünün yapılmasının ardından gerek Gelibolu, gerekse Lapseki ve Çanakkale il merkezinde daha da artması bekleniyor. Boğaz köprüsünün yapılması ile birlikte otellerin dışında diğer turistik tesis sayısında da artışın yaşanmasının beklendiği Çanakkale’de 4-5 yıla kadar turizm açısından önemli bir gelişmenin yaşanması bekleniyor.

KÖPRÜYÜ “DAELİM (KORE) - LİMAK - SK (KORE) YAPI MERKEZİ ORTAK GİRİŞİMCİ GRUBU” YAPIYOR

İhaleyi kazanan “Daelim (Kore) - Limak- SK (Kore) Yapı Merkezi Ortak Girişimci Grubu” tarafından çalışmaların yürütüldüğü Çanakkale Boğaz Köprüsü inşaat çalışmalarında köprünün temel özellikleri işe şu şekilde olacak:

Çanakkale Boğazı Genişliği : 3900 metre Toplam Köprü Boyu : 3869 metre Orta açıklık : 2023metre Kenar açıklıklar : 2 x 800metre (Ankrajlar Denizde olursa) Kenar açıklıklar : 2 x 1000metre (Ankrajlar Karada olursa) Köprü Tipi : Çelik Asma Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : 900 metre Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : 650 metre Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi KINALI-TEKİRDAĞ-ÇANAKKALE-SAVAŞTEPE OTOYOLU:

Bu arada köprü projesi ile birlikte otoyolların da yapımına başlanıyor. T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında hedeflenen otoyol projeleri kapsamında projelendirilen Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Savaştepe Otoyolunun uzunluğu ise 324,415 kilometre olarak belirlendi.

1. Kesim Otoyol Toplam Uzunluğu Km: 277+599 olacak ve İstanbul İli, Silivri İlçesi, Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa ve Malkara İlçesi, Çanakkale İli, Gelibolu, Lapseki, Çan ve Yenice İlçesi, Balıkesir İli, Balya ve Merkez İlçesi sınırlarından geçecek.

2. Kesim Otoyol ise esasen sadece boğaz kesimi ve bağlantı yolları olup, toplam uzunluğu Km: 46+816 olacak ve Çanakkale ili Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek 1. ve 2. kesim olarak incelenen proje güzergahı bir bütün olup toplam otoyol uzunluğu ise Km: 324+415 olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri