Can Dündar: Kaderiniz batsın

Can Dündar, Soma'daki maden faciasıyla ilgili yapılan "kader, ilahi takdir" açıklamalarına tepki göstererek "Kaderiniz batsın" dedi.

Cumhuriyet yazarı Can Dündar, Soma'da meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. 

"KADERİNİZ BATSIN"

Yazısında "İlahi takdirin" suçlular için bir sığınak olmasını eleştiren Dündar kaderin arkasına sığınanlara yazısının başlığıyla "Kaderiniz batsın" diye seslendi. 

KADER NEDEN FUKARALARI SEÇİYOR

İşte Can Dündar'ın yazısındaki o bölüm;

İlahi takdir”in suçlular için kutsal bir sığınak olması, tüm suçların günahının ona yıkılması, dindarları rahatsız etmiyor mu? Niye, “Göz göre göre cana kıymışsın işte... Ne diye ilahiyatı karıştırıyorsun” demiyorlar? “Madende ağır ihmalden kaynaklanan katliama nasıl ‘fıtrat’ deyip geçeriz. Maden kapısında bile ‘Önce tedbir, sonra tevekkül’ yazıyor” diye feryat etmiyorlar? “Fıtrat buysa, neden aynı deprem Japonya’da birkaç camı kırarken, Türkiye’de binlerce cana mal oluyor” diye sormuyorlar “Neden kader, ağlarını örmek için hep fukara topraklarını seçiyor” diye meraklanmıyorlar?

KADERİN YERİNE AKLI KOYALIM

Bizim asırlık davamız, “kader”in yerine “akıl”ı koyma kavgası... Aydınlığa sırtını dönmüş toplumlar, başına gelenleri “alın yazısı” sayarak dayanabiliyor acıya... Ve böylece yönetilebiliyor kolayca... Evinde oturduğu yerde kurşunlananı, “Vadesi gelmiş” diyerek defnediyor. Madende alenen öldürülmüşken, “İşin doğasında var bu” diyene kanıyor. “Olacağı varmış. Kısmet buraya kadarmış” diyerek kabulleniyor haksızlıkları... “İşin fıtratında bu yok, sizin tıynetinizde bu var” diye isyan etmiyor onu diri diri mezara gömenlere... “Mukadderat” sayıyor, sineye çekiyor. Tevekkül, suçluya sığınak, iktidara dayanak oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri