Camları Değiştirerek Yıllık 3,5 Milyar Dolar Enerji Tasarrufu Yapmak Mümkün

Trakya Cam Grup Pazarlama Müdürü Ebru Şapoğlu, pencereleri ısıcamla değiştirerek yıllık 3,5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Trakya Cam Grup Pazarlama Müdürü Ebru Şapoğlu, pencereleri ısıcamla değiştirerek yıllık 3,5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu söyledi. Şapoğlu, Türkiye’de 19 milyon yapı stoğu bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti.

    Dünyanın altıncı büyük düz cam üreticisi Trakya Cam, Trakya Cam Akademisi etkinliğinin ilkini Antalya’da gerçekleştirdi. Firmanın tasarrufu ön plana çıkaran Isıcam ürünleri turizm ve inşaat sektörlerinin temsilcilerine tanıtıldı. Otel işletmecileri, satın alma temsilcileri, mimar ve mühendislerin katıldığı Trakya Cam Akademisi’nde; yapılarda cam seçiminin önemi, ürün çeşitliliği ve farklı fonksiyonlarıyla projelerde sağlanacak imkanlar ile doğru cam tercihiyle elde edilecek kazanımlar hakkında bilgi verildi.

    Trakya Cam Akademi'nin ardından gazetecilerle yaptığı sohbette, enerji tasarrufunun sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli gündem maddeleri arasında yer aldığına dikkat çeken Ebru Şapoğlu, artan enerji ihtiyacının mevcut kaynakları daha verimli kullanmakla karşılanabileceğini söyledi. Enerji ihtiyacının yüzde 74’ünü yurt dışından ithal eden Türkiye’de tasarrufun çok daha önemli hale geldiğinin altını çizen Şapoğlu, “Türkiye'de ve dünyada enerji tüketiminin üçte biri binalarda. Binalarda, pencereden kaynaklanan ısı kaybı da yüzde 30. Pencereler ve camlar ısı yalıtımında ve tasarrufta çok ön plana çıkıyor.” dedi.

    Isıtmanın ve soğutmanın hem bireylerin hem de ticari işletmelerin giderlerinin önemli bölümünü oluşturduğunu ifade eden Şapoğlu, “Isıtma giderlerinden tasarrufu hesaplamak çok daha kolay. Soğutma giderlerinden sağlanacak kazançlar ancak proje özelinde hesaplanabilir. Türkiye genelinde şöyle bir hesap yaptık. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon yapı stoğu olduğu söyleniyor. Bir sihirli değnek olsa ve bütün bu konutların pencereleri Isıcamlarla değişse yıllık 3,5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanıyor.” diye konuştu.

    Türkiye gibi cari açık problemi yaşayan ülkelerde bu miktarın anlamlı olduğunun altını çizen Ebru Şapoğlu, ısıtmanın 2 katı harcanan soğutma da dikkate alındığında çok daha büyük miktarlarda tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirtti. Sadece camlarda yapılacak değişiklik ile doğalgaz ve elektrik faturalarını düşürmenin mümkün olacağını kaydeden Şapoğlu, Isıcam Konfor ya da Isıcam Sinerji ürünlerinin tercih edilmesi halinde maliyetin bir yıl içinde amorti edilebildiğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri