‘Camilere biz de girmek istiyoruz’

Camilere girmekte zorluk çeken engelli vatandaşlar namazlarını cami dışında değil cemaatle birlikte kılmak istiyor.

Engelliler, soğuk kış günlerinde dışarıda namaz kılmanın zor olduğunu belirterek, “Biz camilere giremiyoruz. Ne olur bizi camileri alın” diye konuştu.Mevcut camilerde engellilere yönelik bir çalışma yapılmamasından şikayetçi olan vatandaşlar yeni yapılan camilerde engellilerin de göz önüne alınmasını istiyor. Engellilerin namaz kılması için engelin kapıda başladığını, cami içerisinin de engellilerin namaz kılmasına uygun olmadığını belirten Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, camilerde engelliler için bir girişin yapılmadığını ve yüksek basamaklı merdivenlerden engellilerin çıkamadığını söyledi.

CEMAATLE KILMAK İSTİYORUZ

Engelli vatandaşların cami cemaatiyle birlikte namaz kılmak istediklerini ifade eden Özağan, camiye girmenin namaz kılmak için yeterli olmadığını, cami içerisinin de engelli vatandaşların namaz kılmalarına uygun olmadığını aktardı. Her engelli gurubunun kendine göre sıkıntı çektiğine dikkat çeken Özağan, görme engelli vatandaşların kıbleyi bulmakta zorluk çektiğini belirterek, “Görme engelli vatandaşlarımız cami cemaatinden birinin yardımı olmadan kıble bulmakta zorlanıyor. Bu konuda engelli vatandaşlarımız için kabartmalı halı yapılmasını istiyoruz” dedi. Özağan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İçeri girmek büyük sıkıntı ama diyelim ki engelli vatandaşlarımız cami içerisine girdi. Dışarıda kullandıkları tekerlekli sandalyeler ile cami halılarının üzere basmak istemiyorlar. Bu şekilde halılar ciddi zarar görüyor. Cami içerinde de namaz kılmak için engellilere özel bir yer ayrılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HUTBELER İŞARET DİLİYLE AKTARILMALI

Camilerde fiziki engellerin kaldırılması için müftülüklerin gerekli çalışmaları yapması gerektiğini belirten Özağan, yeni yapılacak olan yapılarda yetkililerin empati yapmaları gerektiğini söyledi. “Hepimiz bir engelli adayıyız” diyen Özağan, “Engelliler namazlarını evinde kılsın yaklaşımı kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır. Bunu düşünen biri kendisinin de bir engelli adayı olduğunu unutmaması gerekiyor” şeklinde konuştu. Günümüzde birçok yerde işitme engelliler için işaret dilinin kullanıldığını belirten Özağan, “Artık televizyon programlarında, haberlerde bile işitme engelli vatandaşlar için işaret dili kullanılıyor. Ama Cuma namazlarında hutbe okunurken engelli vatandaşlar için böyle bir çalışma yapılmıyor. İşitme engelli vatandaşlarımız  Cuma hutbelerini öğrenmek istiyor” şeklinde konuştu. Daha önce müftülüklerden vakit namazlarında olmasa bile sadece cuma namazları için engelli vatandaşların evlerden alınıp camilere götürülmeleri talebinde bulunduklarını belirten Özoğan, bu talebin yerine getirilmesini istediklerini ifade etti.

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri