Camilere ağır fatura

Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme sürecine girmesi ile birlikte camilere ağır elektrik faturası geliyor. Meramda bulunan camilerden birine 30 bin, diğerine 2 bin TL toplu fatura geldi

GEÇMİŞE DÖNÜK TAHSİLAT

Elektrik faturası gönderilmeye başlanması ile birlikte camiler ağır bir mali yük ile karşı karşıya kalırken şaşırtıcı derecede yüksek olan fatura bedellerinin karşılanması da yine camii cemaati ve hayırsever vatandaşlara kaldı. Meram’da bulunan Çolakoğlu Camii’ne geçmişe dönük borçlar ile birlikte 30 bin TL civarında fatura gelirken Hacı Rahim Camii’ne ise eski borçlar ve faizi hariç 2 bin TL tutarında fatura tebliğ edildi.

TÜM CAMİLERDE AYNI SORUN
Camii cemaati bir anda gelen ve oldukça kabarık olan faturaları ödemek için zorlandıklarını ifade ederken, “Camilerin diğer ihtiyaçlarını karşılamak için bile zorlandığımız bir dönemde birde elektrik faturası gelince tamamen çaresiz kaldık. Hayırseverler tarafından yaptırılan camilerin birçok gideri var. Ancak tüm bu giderlerin yanı sıra bizlerden bir de elektrik faturasını ödememiz isteniyor. Biz bu yükün altından zor kalkarız” diye konuştu.

CAMİİ CEMAATİ ÇARESİZ KALDI
Hacı Rahim Cami Yaptırma Derneği Başkanı Mehmet Örün, gelen fatura karşısında çaresiz kaldığını ifade ederken, “Önceden faturaları il müftülükleri ödüyordu. Sonra faturaları camilerin kendinin ödeyeceğini bildirdiler. Gerekçe olarak da elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesini gösterdiler. Ancak nasıl ödeneceği konusunda kimsenin bir çözüm yolu gösterdiği yok” dedi.


Camilerin sorunları bitmiyor

Hayırseverler tarafından yaptırılan camilerin temel giderleri de yine hayırseverler tarafından karşılanıyor. Ancak son zamanlarda camilere gönderilen ve oldukça kabarık olan elektrik faturaları hayırsever vatandaşlarında imkanlarını zorlamaya başladı.


Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığının Camilere gelen elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklamasının ardından, imamlar ve cami yaptırma dernekleri yüksek faturaları nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başladı. Meram ilçesi Alavardı Mahallesi Çolakoğlu Camii’ne gelen ve 40 bin TL civarında olduğu ileri sürülen elektrik faturası ise camii cemaatini sıkıntıya soktu. Faturanın 2001 yılından bu yana ödenmemiş olduğu ve gecikme faiziyle birlikte rakamın bu kadar yüksek olduğunu ifade eden Alavardı Mahallesi Muhtarı Ali Osman Türkmen, faturanın toplanan yardımlar ve bağışlarla ödenmeye çalışıldığını kaydetti.
Hacı Rahim Cami Yaptırma Derneği Başkanı Mehmet Örün ise camilere gelen en düşük elektrik faturası borcunun bin 500 TL olduğunu belirterek, “Önceden faturaları il müftülükleri ödüyordu. Sonra faturaları camilerin kendinin ödeyeceğini bildirdiler. Gerekçe olarak da elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme sürecinde olmasını gösterdiler. Şirket özelleştirileli bir yıl oldu ama bizden 2001 yılından bu yana olan faturaların tümünü tahsil etmek istiyorlar. Nasıl ödeneceği konusunda kimsenin bir çözüm yolu gösterdiği yok” dedi.
Dernek Başkanı Mehmet Örün, Hacı Rahim Camii’nin bir diğer sorununun ise ulaşım olduğunu belirterek, Meram Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl bölgede yapılan istimlak ve 18. Madde uygulamasının ardından camiye gelen ana yolların ikisinin de kapatıldığını söyledi. Örün, “Dede Korkut Mahallesi Cennet Pınar ile Dost Sokak arasında bulunan camimize daha önce Şeker Fabrikası önünden Tıp Fakültesi istikametine giden güzergahtan yani Cennet Pınar Sokak’tan girilirdi. Şimdi bu sokak üzerine belediyenin imar düzenlemesinin ardından site yaptırılınca yol kapatıldı. Diğer taraftan Dost Sokak mahallenin resmi sokağı olmasına rağmen yapılan imar çalışması hayata geçirilmediği ve yol üzerinde evler olduğu için o sokakta ana caddeye kapalı durumda.  Şimdi mahallemizden caminin olduğu bölgeye gelen ve ana caddeye bağlantılı olan tek resmi sokak Limondere Sokak. Bu sokağın genişliği de şaka gibi gelecek ama sadece 1,5 metre genişliğinde. Yani bisiklet yolu gibi sokak.  
Şimdi Allah göstermesin bu sokaklar içerisinde her hangi bir yangın sonucu itfaiye aracı veya bir hasta için ambulans gelmek istese çok geniş bir alanı dolanıp gelmesi lazım. Yetkililerin bu sorunu çözerek camiye araç giriş yolu yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri