Camiler sadece cumada dolmasın

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle konuşan Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç ve Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi, camilerin sadece cuma günü dolmaması gerektiğini söyledi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nca il müftülükleri ve yurt dışı müşavirlik ve ataşeliklere gönderilen genelge ile “Cami, Şehir ve Medeniyet” teması ile kutlanıyor. Ekim ayı başında başlayan kutlamalar çerçevesinde pek çok etkinlik düzenlendi. Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç ve Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi, Camiler ve Din Görevlileri Haftası nediyle Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç, “Camilerimiz, İslam beldelerinin simgeleridir. Halkımızın ibadetlerini yapmalarını noktasında, fiziki imarının yanında manevi mimarları din görevlileridir. Din görevlilerimiz halkımızın birlik ve beraberliğinin sağlanmasında önder ve rehber olma konumundadır. Ülkemizin kuruluşundan bugüne, geçtiğimiz 2016 darbe teşebbüsünde, halkımızın bilinçlenmesi, vatanına milletine sahip çıkması noktasında, din görevlilerimiz ezanlar ve salalar okuyarak rehberlik etmiştir” dedi.

HER CAMİDE İMAM VE MÜEZZİN OLMALI

Camilerin bakımı, temizliği, onarım, tadilat ve tamiratları için Diyanet tarafından özel bir bütçe ayrılmadığına işaret eden Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu noktada yerel yönetimlerimiz konuya daha çok ehemniyet vermeli. Yerel yönetimler katkılarını daha da artırmalı. Diyanet çalışanları, camisinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’na kadar arada olan tüm çalışanlar, ya dine ya da dine hizmet edenlere hizmet ediyorlar. Bu noktada mali, idari, özlük hakları noktasındaki aksaklık ve eksikliklerin giderilmesini talep ediyoruz. Memurların maaş seviyesine getirilmeli. İzin noktasında rahatlık için tüm camilerimiz çift kadroya getirilmeli. Cemaatimizin din hizmeti alırken eksiklikle karşılaşmaması için bir imam bir müezzin atanmalı. Şehirlerin, mahallelerin nüfus yoğunluğuna bakıldığı zaman, camilerin cuma ve bayram namazlarında camilerin yetersiz geldiğini görebiliyoruz fakat manevi bir ruhun enjekte edilmesi, diğer vakitler de camilerin dolması lazım. Cami, cemaat kavramına daha da ehemniyet gösterilmeli. Halkımızın herhangi bir a, b cemaati yerine, cami cemaati şemsiyesi altına girmesini tavsiye ediyoruz. Vatandaşımızın dini bilgileri Diyanet’in açtığı kurslardan almasını tavsiye ediyoruz.”

CAMİLER SADECE CUMA GÜNÜ DOLMAMALI

Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi de, Konya'da yeterince cami olduğunu fakat cemilerin yeterince dolmadığını belirterek, "Konya'da özellikle isteğimiz camilerin duvarlardan arındırılmasıdır. Duvarlar yıkılarak camiler ve vatandaşlar buluşturulmalıdır. Yeterince camimiz var. Diyanet işleri Başkanlığı da zaten bir cami yapılacaksa bunun planlamasını ihtiyaca göre yapıyor. Cuma günleri camilerimiz tıklım tıklım doluyor. Bu sevindiricidir fakat normal vakit namazlarımızda camilerimiz boş kalıyor. Normal vakit namazlarında da cemaat camileri doldurmalı. Doluluk sadece cuma namazlarında olmamalı" dedi.

İMAMLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Camilerin doldurulması için herkese görev düştüğünü hatırlatan Mendi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle imamlarımıza bu konuda daha çok görev düşüyor. Diyanet'in zaten bu konuda çalışması var. İmamlarımızın camilerde sadece 5 vakit bulunması yerine daha çok vakit geçirerek bölge halkının camilere kazandırılması noktasında daha önce uyarılarda bulunulmuştu. İmamlarımız cemaat kazanmak için yeni çalışmalar yapmalı. Eskiden bir mahalle imamı o mahallenin gözü kulağı olurdu. Cemaate geleni gelmeyeni takip eder, bir kişi cemaati aksatmaya başladığı zaman o kişi ile görüşür, iletişime geçerdi. Maalesef bu kaygı azaldı. Camiler Allah’ın evidir.” Dernek olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Mendi, “Biz dernek olarak her gün bir camiyi temizliyoruz. Yılda 350-450 camiyi temizlemiş oluyoruz. Camileri temiz tutmak için elimizden geleni yapıyoruz.  Dernek çalışmalarımızın finansmanı ise pek çok gönüllü tarafından sağlanıyor” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri