Cami Ve Kur’an Kursu Dernekleri Ağaç Katliamına Karşı 500 Bin Ağaç Dikecek

Türkiye Camii ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, son günlerde artan ağaç katliamına cevap vermek için 330 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.Kıyak, yaptığı açıklamada, federasyon olarak karar...

Türkiye Camii ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, son günlerde artan ağaç katliamına cevap vermek için 330 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını söyledi.

Kıyak, yaptığı açıklamada, federasyon olarak karar aldıklarını, sayısı 16 bini bulan cami ve Kur’an kursu dernekleri olarak ağaç dikme kampanyası başlattıklarını söyledi. Son günlerde ağaç kesme tartışmalarının yaşandığını, böyle bir zamanda federasyon olarak ağaç dikme kararı aldıklarını ifade eden Kıyak, “Bununla ilgili kararımızı cami ve Kur’an kursu derneklerine tebliğ ettik. Her derneğimiz en az 20 fidan dikecek. Bu da 330 bin fidan eder. Ancak hedefimiz 500 bin fidanı toprakla buluşturmaktır.” dedi.

İslam'ın ağaç yetiştirmeye büyük önem verdiğini, ağaç dikmeyi insana sevap kazandıran ve öldükten sonra amel defterinin kapanmasına engel olan bir sadaka olarak kabul ettiğini dile getiren Kıyak, şunları kaydetti: “Dünya hayatının vazgeçilmez nimetlerinden biri de ağaçtır. Her insan, doğumundan ölümüne kadar hayatının her safhasında ağaçların yaprağından, kerestesinden, çiçeğinden, dalından ve birçok güzelliğinden faydalanmaktadır. Ağaçsız bir dünya düşünmek çok zordur. Ağaç, gölgesiyle sefa, meyvesiyle gıda, odunuyla hararet, ürünüyle ticaret vasıtasıdır.”

İnsanoğlunun yüzyıllar boyunca kesip yok ettiği ağacın, Allah Teâlâ'nın diğer nimetleri gibi önemli bir nimeti olduğunu, Kur'ân-ı Kerim'den öğrendiklerini vurgulayan Kıyak, “Yüce Allah şöyle buyurur; “O (Allah), gökten sizin için su indirendir. İçilecek su ondandır. Hayvanlarınızı otlattığınız bitkiler de onunla meydana gelir. Allah onunla size ekinler, zeytin ve hurma ağaçları, üzümler ve her türlü ürünü yetiştirir. Ormanların bir ülke için ne kadar önemli olduğu bugün daha iyi anlaşılmıştır. Bir memlekette yaşayan insanların sağlığı, iklim ve su rejiminin düzenli olması, on binlerce yılda oluşan toprağın korunabilmesi, hep ağaç ve bitki örtüsü ile yakından ilgilidir. Diğer taraftan ormanlar servet ve saadet, refah ve medeniyet kaynağı olmakta, yokluğunun ortaya çıkardığı telâfi edilemez kötü sonuçlar, insanları acı acı düşündürmektedir.” şeklinde ifade etti.

Peygamber Efendimiz'in (sas) zenginliğin bu ana kaynağına Müslümanların dikkatini çektiğini ve ziraatla uğraşmalarını, uygun olan her yere ağaç dikmelerini tavsiye ettiğine dikkat çeken Kıyak, “Sevgili Peygamberimiz (sas) 'Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunur da bunu kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın' buyurmuştur. Peygamberimiz'in (sas) hicretten sonra Medine ve çevresinde giriştiği ağaçlandırma ve yeşillendirme faaliyetlerinden, her konuda olduğu gibi ağaç yetiştirme konusunda da Peygamberimiz'i (sas) örnek almamız gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. O halde ormanlarımızı ve ağaçlarımızı koruyalım. Orman yangınlarına ve ağaçların kesilmesine karşı gerekli bütün tedbirleri alalım. Ağaç dikme etkinliklerimizi yaygınlaştıralım. Akciğerimiz olan ormanlarımızın gözümüzün önünde yanıp gitmesini önlemek için ormanlık alanlarda piknik ateşi yakmayalım ve sigara izmaritlerini yol kenarlarına atmayalım.” uyarısında bulundu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri