Cami halıları ihaleyle satılıyor

Özellikle eski camilerde meydana gelen halı hırsızlığının önüne geçmek ve eski halıları değerlendirmek amacı ile uygulamaya başlanılan, camilerde tek tip halı dönemi yaygınlaşıyor.

Konya’da bulunan tüm camilerde bulunan eski halıların yerine tek tip halı döşenmesi ile hırsızlığın da önüne geçilmiş oldu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl ve İlçe Müftülüğü, Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Teşkilatı ile Kültür Müdürlüğü’nde görevli uzmanlar tarafından organizeli bir şekilde yapılan çalışma sonucu camilerde bulunan halılar ihale ile satılarak geliri o caminin hesabına aktarılıyor.

Camilerde bulunan halıların ilk olarak uzmanlar tarafından incelendiğini ifade eden ilgililer, “Halıların tamamı Vakıflar ve Kültür Müdürlüğü halı uzmanları tarafından en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Antika değeri olan korunma altına alınması gereken halılar uzmanlar tarafından tespit edilip koruma altına alındıktan sonra kalan halıların satışı için ihale şartnamesi hazırlanıyor. Gazete ilanı ile de duyurulan ihale genelde camilerde veya Büyükşehir Belediyesi Müzayede Salonu’nda yapılıyor. İhaleye katılan ve en yüksek teklifi veren firma ise halıların bedelini cami derneğinin açtırmış olduğu hesap numarasına yatırılıyor” dedi.
Son olarak Kurtuluş Mahallesi Harun Reşit Camii’nin halıları ihale ile satışa çıkarıldı. Camiye çeşitli tarihlerde vatandaşlar tarafından bağışlanan 105 adet halının satışı için cami içerisinde ihale düzenlendi. Konya’dan üç firmanın yanı sıra Konya dışından bir firmanın katıldığı ihalenin sonunda en fazla teklifi veren firma 105 adet halıyı satın aldı. Cami görevlileri caminin İlçe Müftülüğü tarafından diğer camilerde olduğu gibi tek tip halı ile yeniden döşenmesinin ardından vatandaşlar tarafından bağışlanan halıların satışı için ilgili yerlere müracaat ettiklerini söyledi.
Cami derneği yöneticileri, “Camimize yeni halı döşendikten sonra Vakıflar ve Turizm Müdürlüğü’nde görevli halı uzmanları camimize gelerek halıları en ince ayrıntısına kadar inceledi. Koruma altına alınması gereken halıların tespitini yapıp muhafaza altına aldıktan sonra kalanının satışı için onay verdi. Bizlerde ihale şartnamelerine uygun olarak katılan firmaların içerisinde en yüksek fiyatı veren firmaya halıları sattık. Elde edilen ve caminin banka hesabına yatırılan para ile caminin ihtiyaçlarını gidereceğiz” dedi.

ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri