Çalkantılar artıyor

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, dünyada çok ciddi krizlerin olduğunu ve bu krizlerin sosyal çalkantılara sebep olduğunu belirterek, "İslam ülkelerinde gelir dağılımı noktasında eşitsizlikler var. Bu da sosyal çalkantıları artırıyor" dedi

İkinci Uluslararası İslam Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri konulu kongre, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Konya Ticaret Odası (KTO) ve KTO Karatay Üniversitesi tarafından 15-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Dedeman Otel'de gerçekleştirilecek kongreye çok sayıda bilim insanı katılacak. Güncel meseleler masaya yatırılacak. Kongreyle ilgili KTO'da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, dünyada çok ciddi krizlerin olduğunu ve bu krizlerin sosyal çalkantılara sebep olduğunu söyledi. "İslam ülkelerinde gelir dağılımı noktasında eşitsizlikler var. Bu da sosyal çalkantıları artırıyor" diyen Şeker, İslam ülkelerinin birlik olmasını herkesin arzu ettiğini belirtti. Kongrenin bu noktada önemli olduğunu ifade eden Şeker, emeği geçen herkese teşekkür etti. Şeker'den sonra söz alan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de, İslam dünyasında büyük acıların yaşandığını belirterek, "Ortada lider olabilecek bir ülke yok Türkiye dışında. Ancak birileri bundan rahatsız oluyor. İlerleme sürecimizi durdurmaya yönelik adımlar atılıyor. Kardeşliğimizi pekiştirmek gerekiyor. Öte yandan ticaret ve sanayi gelişiyor. Rakiplerimiz güçlü. Sorunları çözmeden başarıya ulaşamayız. Ayağımızdaki prangalardan kurtulmalıyız" ifadelerini kullandı.   

100 BİLİM İNSANI KATILACAK

Kongre hakkında katılımcıları bilgilendiren NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, "1996 yılında Konya’da birincisi düzenlenen kongreye Türkiye’den ve yurtdışından onlarca ilim adamı, âlim ve uzman kişiler katılmış, zamanın güncel soru ve sorunları ile alakalı tebliğler sunarak müzakerelerde bulunmuş ve sonuçlar rapor halinde yayınlanarak ilgililerin hizmetine sunulmuştur. Aradan geçen 20 yıla yakın sürede, günlük ticari hayat içerisinde karşılaşılan konular genişlemiş, başta finansal tabirler ve kullanımları olmak üzere dini noktada cevap bekleyen sorular çoğalmıştır. Kongrenin ikincisi yine Konya’da gerçekleştirilmektedir. Kongreye yurt içi ve dışından 100’ün üzerinde alim, bilim insanı, akademisyen ve konusunda uzman kişilerin katılacaktır. Kongre ile birlikte; ticaret ve finans alanındaki güncel İslami problemlerle ilgili somut çözüm önerilerinin ortaya konması, teorik bilgiler ile pratik uygulamalar arasında bağ kurulmasının hedeflenmektedir. Türkçe, Arapça, ve İngilizce olmak üzere  3 dilde sunumlar yapılacak ve sonuç bildirileri de yine 3 dilde yayınlanacaktır. 19 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenecek kongremiz; üçüncüsü 2019, dördüncüsü 2023 yılında olmak üzere 4 yılda bir yapılarak geleneksel hale getirilecektir. Kongrenin, 'Hoşgörünün Başkenti' olarak bilinen Konya’da yapılacak olması da ayrı bir önem arz etmektedir. Kongre, iş aleminin her geçen gün daha da çeşitlenen ve karmaşıklaşan problemlerine, İslam hukukunun ilke, hüküm ve amaçları çerçevesinde çözümler üretmeyi, sanayi ve ticaret erbabı ile İslam bilginlerinin, araştırmacılarının bir araya getirilmesini amaçlıyor" dedi. 

ZEKAT VE FAİZ ELE ALINACAK

Oturumlardan da bahseden Bayyiğit, "6 oturum şeklinde gerçekleştirilecek kongremizde Yeni Tİcaret Uygulamaları oturumunda, network marketing, yeni kiralama teknikleri, haram faaliyetlerde bulunan işyerlerine dışarıdan hizmet ve ürün satımı gibi cevabı herkes tarafından merak edilen konular ele alınacak. Zekat oturumunda, ticaret mallarının zekatı, zekat-vergi ilişkisi, faiz oturumunda, kredi kartları ile ilgili tartışmalı konular, altın hesabı ve vadeli altın işlemleri, borsa oturumunda, hisse senedi alım satımı, sigortalar gibi pek çok önemli mesele tartışılacak, tebliğci ve müzakereciler tarafından karara bağlanacaktır. Sonuç bildirilerinin sunulmasıyla kongre sona erecek. Bütün konuşmalar kitap haline getirilecek. Kongremiz ilgi duyan herkese açıktır" sözlerini kullandı. Toplantıya İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman da katıldı.

KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri