Çalışanın "Göz"ü patrona emanet

Bilgisayar başında çalışanlar dikkat.. Artık işveren; ekran başında çalışanlar için gözlerin korunması ve doğru oturuş konusunda bilgilendirme yapmak zorunda
Günümüzde bilgisayar başında çalışılmayan iş kolu çok az.. Bu durumu göz önünde bulunduran Uluslararası Çalışma Örgütü, yeni bir yönetmelik yayınladı. Buna göre; işverenler, görevini bilgisayar başında yapan çalışanları için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak.

Tedbirlerden ilki, ekran başında iş yapanların gözlerinin korunması ve doğru oturuş pozisyonları hakkında bilgilendirme yapma zorunluluğu..
Çalışanların periyodik göz muayenesi de patrona ait..

Ahmet : "Göz muayenesi özellikle 40'lı yaşlardan itibaren 2 yılda bir ve daha sonra yılda bire indirmek gerekiyor göz dejenaryasyonu ve diğer hastalıklar arttığı için"

Doktorlara göre göz hastalıklarından korunmak ve doğru oturuş pozisyonları konusunda bilgisayar başında çalışanlara da görev düşüyor.

Ahmet: "Ben hastalarıma çiçek sulama fısfıslarına su koyup arada havaya sıkmalarını öneriyorum. yakın işlerde çalışanlar her saat başı pencereden bir dk uzağa baktığında göz kaslarını gevşetmiş oluyorlar bunu uygulayabilirler

Orçun : "Arada sırada 1 buçuk saatte 2 saatte bir hafif bir yürüyüş yapmak bile ağırlık sağlayan eklemlerde kayganlaşmayı sağlıyor. Oturma şekli çok önemli genelde otururken belin çukur kısmına yastık koymak kamburlaşmamak çalışma düzenini ergonomik şekilde ayarlayıp"

Muayene sonucunda ihtiyaç ortaya çıkarsa çalışanlara yaptıkları işe uygun araç ve gerecin, işverence temin edilmesi gerekiyor.

Yeni yönetmelik uyarınca, işveren bu yükümlülüklerini yerine getirmek için katlandığı maliyeti kesinlikle çalışanlarına yansıtamayacak.

Düzenleme, sağlık raporu almayan işverene 2013 yılında her çalışan için bin 78 TL para ceza öngörüyor.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri