Evlilik sayıları ve çocuk sahibi olma oranları azaldı. Bu da doğurganlık hızını düşürdü. Doğurganlık hızındaki bu düşüş, uzun vadede çok kritik sorunları beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Nüfus, aile ve evlenme kurumu ile ilgili etkin tedbirlerin alınmaması halinde doğurganlık hızındaki düşüş devam edecektir. Doğurganlık hızındaki düşüş, istihdam, sosyal güvenlik, bakım, ekonomi, savunma gibi birçok alanda ciddi sorunlara yol açma potansiyeline sahiptir." dedi.
2025 AİLE YILINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK
İşte bunu önlemek amacıyla hükümet harekete geçti. Önce 2025 yılı aile yılı olarak belirlendi ve doğurganlık hızını artıracak formüller geliştirmesi için Nüfus Politikaları Kurulu oluşturuldu.
Kurulda önemli başlıklar ele alındı. Buna göre, önce genç çiftlerin evlenmesini destekleyecek adımlar atılacak. Genç çiftlere maddi destek, evlilik danışmanlığı ve ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programları o destek adımlarından birkaçı. Evlenecek gençlere bazı illerde sağlanan kredi imkanının yaygınlaştırılması da gündeme gelen başlıklardan. Çalışan kadınların çocuk sahibi olması durumunda iş ve çocuk arasında tercihe zorlanması da atılacak adımlarla ortadan kaldırılacak. Bunun için yeni, esnek, uzaktan çalışma modellerinin getirilmesi, doğum izinlerinin artırılması, hatta ücretsiz ya da düşük maliyetli kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması da hedefleniyor.
İşte önümüzdeki süreçte atılacak adımlara ilişkin açıklamanın hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması beklenen Aile Yılı Tanıtım Toplantısı'nda yapılması bekleniyor.