Çağlayan: Lojistik Merkez Olmamız İçin Altyapımızı 2 Katına Çıkarmalıyız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin dünyanın en önemli lojistik merkezi olması için lojistik altyapısını 10 yılda 2, 50 yılda ise 4 kat arttırması gerektiğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin dünyanın en önemli lojistik merkezi olması için lojistik altyapısını 10 yılda 2, 50 yılda ise 4 kat arttırması gerektiğini belirtti.
Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde 6. Uluslararası Lojistik
Transport Fuarı ve Lojistik Konferansı'nın açılışını gerçekleştiren Bakan Çağlayan Türkiye'nin geçen 10 yılda umulmadık ekonomik başarılar gösterdiğini kaydetti. İhracatı 4 buçuk kat artırırken Türkiye ekonomisini 3 buçuk kat büyüttüklerini ifade eden Çağlayan milli gelirin ise 3 kattan fazla arttığını söyledi.
Gelinen seviyenin önemli ancak yetmeyeceğin anlatan Çağlayan Türkiye 76 milyonluk nüfusu ve 30 yaş ortalamasına sahip genç nüfusuyla, limanlarıyla ticaretin asıl merkezi olan doğu Akdeniz’in en iyi şekilde kullanılabileceği imkan ve altyapıya sahip ülkesi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin özel sektörüyle birlikte dünyayla entegre olarak gitmesi gereken daha önemli hedeflerinin olduğuna dikkat çeken Çağlayan şöyle devam etti: "2023 hedeflerini yakalamak durumunda. Türkiye bir taraftan siyasi istikrarla ekonomisi büyüyen bir ülke olacak, diğer taraftan ise demokratik hakları, düşünce hürriyeti, en ileri seviyeye gelecek bir ülke olma noktasında yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu çabanın önümüzdeki 10 yılda 3’e katlamanın altyapısı, fiziki çalışmaları gerekiyor."
Türkiye'nin dünya lojistiğinde önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan "Türkiye denince şöyle bir gözünüzün önünde ülkemizi
merkez alıp 4 saatlik uçuş mesafesindeki ülkelere bakın. 56 ülke var. Dünya nüfusunun 4’te 1’i yaşıyor 1 buçuk milyar insan bu coğrafyada yaşıyor. Dünya ticaretinin milli gelirinin 3'te biri bu coğrafyada oluşuyor. 25 trilyon dolarlık bir gelirden bahsediyorum. Hepsinden önemlisi toplam dünya ticaretinin neredeyse yarıya yakını 9 trilyon dolarlık alım burada oluşuyor. Türkiye böyle bir coğrafyada 2023’te ihracatını 500 milyar dolara çıkarma hedefi koydu. Ulaşır, ulaşmayız. Ama Türkiye'nin bugün yakaladığı altyapı ile çok rahat elde edebileceği bir hedef. İhracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 80 olmasını hedefliyoruz. Türkiye'nin mal ticareti bundan 10 yıl sonra 1.1 trilyon doları geçecek. Türkiye'nin 1.1 trilyon doları geçen ekonomiye altyapı sağlayacak lojistik ve ulaşım altyapısına, Türkiye'nin lojistik kümelenmelere acil ihtiyacı var. Bu toplantı bu nedenle önemli. Bu konu hükümetimizin öncelikleri arasında yer alıyor."

Önümüzdeki 10 yılda ihracatta Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması için elektrik üretimini 2 katına çıkarması gerektiğini anlatan Çağlayan, "Yani 100 bin megavaat geçecek. Bunun için 130 milyar dolardan fazla yatırım yapmamız lazım. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda dünyanın en öemli lojistik merkezlerinden biri olması hele hele Mersin'in Roterdam, Dubai ve Singapur'u geçmesi için önemli altyapı yatırımlarına ihtiyacı var. Bu anlamda hükümet olarak lojistik altyapı kapasitemizi 10 yılda 2, 2050’ye kadar ise 4 katına çıkarmalıyız." ifadesini kullandı.

Lojistik merkezleri bakanlıklarının olmazsa olmazları arasında yer aldığını vurgulayan Çağlayan, Mersin'i lojistik merkezi kurulması için ise konuyu kendi doğal görevi olarak kabul ettiğini söyledi. Bu anlamda gerek Devlet Demiryolları gerekse özel sektörün öncülük etttiği lojistitk merkezin önünün bürokratik engellere takıldığını ifade eden Çağlayan şunları kaydetti: "Biraz önce Vali Yardımcısı ile görüştüm. -Toprak kurulunu hemen topluyorsunuz, toprak kurulunda özel sektörümüzün istemiş olduğu lojistik merkez kurulması konularını gözden geçirip pozitif kararı alıp işe başlamayı hep birlikte yapıyoruz-' dedim. Özel sektörün hantallığı kabul edecek sabrı yoktur. Türkiye ekonomisini büyüten Türk özel sektörüdür. Önünü tıkayacak her hadisenin karşısındayım. Mersinde lojistik merkez yapmayacağız da ne zaman yapacağız."
Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jozef Atat ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut'un konuşmasının ardından bazı firmalar arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bakan Çağlayan daha sonra standları gezerek vatandaşlarla görüştü.
39 firmanın katıldığı fuarın 13 Ekim'de sona ereceği bildirildi.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri