Çağlayan: Dış Talep Zayıfken, Canlı Bir İhracat Beklememek Lazım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Ağustos ayı ihracatımız 11 milyar 174 milyon dolar, ithalatımız 18,2 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 61,4 oldu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Ağustos ayı ihracatımız 11 milyar 174 milyon dolar, ithalatımız 18,2 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 61,4 oldu. İhracatımızda yüzde 12,9, ithalatımızda yüzde 3,4 gerileme var. Dış talep zayıf iken, çok canlı bir ihracat beklememek gerekir." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Ağustos ayı dış ticaret verilerini yaptığı açıklama ile değerlendirdi. Çağlayan, 8 aylık dış ticaret verisi açıklanan 19 ülke daha olduğunu, bunlarda 8 aylık ortalama ihracat artışı yüzde 2,6 olduğunu belirtti ve bu sene dünyada dış ticaretin oldukça durgun seyrettiğini vurguladı.

Ocak-Ağustos dönemindeki 8 aylık duruma bakıldığından ihracatın 99,4 milyar dolar, ithalatın 167 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 59,5 olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bakanlığı olarak en fazla ağırlık verdiğimiz ve sonuç aldığımız hususlardan biri pazar portföyümüzün genişlemesi. 2009-2012 döneminde toplam 43,6 milyar ek ihracat yapabildik. Bugün de Orta-Doğu ve Uzak-Doğu hariç tüm bölgelere ihracatımızın artışta olduğunu görüyoruz. Artış oranları; Afrika'da yüzde 15,4, Güney Amerika’da yüzde 7,2, Kuzey Amerika’da yüzde 16." ifadelerini kullandı.

AB'YE İHRACAT ÖNEMLİ

AB’ye ihracatın artması Türkiye için önemli olduğunun altını çizen Çağlayan, AB’nin 2013 yılında kendi dışındaki ülkelerden ithalatında yüzde 3,7 yakın gerileme olduğunu, belirterek, şunları kaydetti:

"Karşımızda öyle bir Avrupa Birliği var ki; 28 üyesinin 12’sinin ithalatı azalmaya devam ediyor. Ama AB’nin bizden ithalatında Ağustos'ta yüzde 6,8, bu yılın ilk 8 ayında ise yüzde 6,2 bir artış var. AB’de reel anlamda toparlanma başlayınca bundan en olumlu etkilenecek ülkelerden biri Türkiye olacak."

"İTHALAT ARTIŞI CARİ AÇIĞI ARTTIRIYOR"

Ağustos ayında 433 milyon dolar ihracat, 732 milyon dolar ithalatın gerçekleştirildiğini de anlatan Çağlayan, "2012’nin Ağustos ayında 2,4 milyar dolar olan 71. Fasıl ihracatımız, bu yıl 433 milyon dolara geriledi. İlk 8 ayda ihracat 5,2 milyar dolara, ithalat 12,4 milyar dolara ulaştı. Doğal olarak bu ithalat artışı, cari açığımızı da yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken, bu sene ilk 8 ayda 7,2 milyar dolar açık verdik." ifadelerini kullandı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri