Çağlayan: Bu Yıl Büyüme Yüzde 3’ün Üzerinde Olabilir

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde artışın yüzde 3,2 olduğunu bildirerek 2013 yılında büyümenin yüzde 3’ün hafif üzerinde olabileceğini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde artışın yüzde 3,2 olduğunu bildirerek 2013 yılında büyümenin yüzde 3’ün hafif üzerinde olabileceğini kaydetti.


Zafer Çağlayan konuya ilişkin değerlendirmesinde “Haziran ayı sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 3 yükseldi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endekste ise geçen yıla göre yüzde 4,3 artış var. Artışlar geçen yıllardaki kadar yüksek olmasa da; içinde bulunduğumuz küresel konjonktür sebebiyle tatmin edici. Sanayi üretim endeksi Haziran verisi ile ikinci çeyrekteki artış yüzde 3,2 oldu. Artık ikinci çeyrek büyüme hızı ve dolayısı ile 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz. Yıl genelinde büyüme yüzde 3’ün biraz üzerinde olabilir gibi görünüyor. Yani Orta Vadeli Program hedefinin biraz gerisinde kalan bir büyüme sonucu görebiliriz.” dedi.

Dünya ekonomisindeki dalgalanmalardan Türkiye’nin etkilendiğini dile getiren Çağlayan, “Dünya ekonomisinde bu yıl içinde bir canlanma beklenmiyor olması ve uluslararası piyasaların hala gergin olması sebebiyle sanayi üretim endeksinde ilk 6 aydaki seyrin gelecek yarıda da devam edeceğini göreceğimizi düşünüyorum. Bu da dolaylı olarak büyüme hızımıza yansıyacaktır.” diye konuştu.

Sanayi ile büyüyen bazı firmaların hizmet sektörüne geçtiğini söyleyen Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisi geleceğinin sanayiden yana olduğunu belirterek, hizmetlere doğru sanayiyi zayıflatan bir kayışın ekonomiyi riske sokacağını kaydetti. Yeni teşvik sisteminin sanayiyi güçlendirmek için yapıldığını belirten Çağlayan, sanayi olmadan sürdürülebilir bir büyümenin imkansızlığına işaret etti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri