Buzlu yollarda yürürken dikkat

Soğuk ve karlı havaların kendini iyice hissettirdiği bugünlerde kırık ve çıkık vakaları da artamaya başladı. Karlı ve buzlu yolda yürürken alınacak basit tedbirler sakatlıkların önüne geçmek mümkün

Konya iki gündür etkili olan karlı ve soğuk havaya teslim oldu. Şehrin birçok bölgesinde yollar ve kaldırımlarda buzlanma meydana geldi. Her yıl kış mevsiminde yaşanan bu kazalar yüzünden insanlar soluğu hastanelerde alıyor. Bugünlerde kırık ve çıkık vakalarında da artış yaşanıyor. Sokağa çıkmadan evvel alınacak basit tedbirler sakatlıkların önüne geçiyor. Uzmanlar, topuksuz, kösele, altı lastikli veya kauçuk ayakkabı giyilerek ya da çorabı ayakkabının üzerine geçirerek düşmeye karşı tedbir alınmasını tavsiye ediyor. Uygun duruş ve yürüme tekniklerinin kar ve buzda kaymaları önleyerek kırık çıkık vakaların önüne geçilebileceğini söyleyen uzmanlar, karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele edilmemesini tavsiye etti.

Medline Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, karlı ve buzlu yolda yürürken nelerelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. Vatandaşların eli cebinde yürümememisi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Yel, "Yürüme alanlarındaki kar ve buz, kum ya da tuzla temizlemeli. Su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı, geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif kışlık botlar kullanmalı. Sert buz oluşmuş ise botlara buz kıskaçları takmalı. Dengeyi sağlamak için baston kullanmalı. İleri yaşlardaki kişiler mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Atkı ve eldiven kullanmalı, eller ısıtılmak için ceplere sokulmamalı. Ciddi yaralanmaların büyük kısmı kayma sırasında ellerin dengeyi sağlayamamasından kaynaklanıyor. Adımlar küçük ve iki ayak arasındaki mesafe artırılarak yürümeli. Rahat kıyafetler giyilmeli, ayakkabıların topuksuz, kösele, altı lastikli veya kauçuk olmasına dikkat edilmeli. Eskimiş kalın çorapları, ayakkabının üstüne geçirilerek yola çıkılmalı. Düşme neticesinde meydana gelen kırıklarda ilk etapta soğuk kompres yapılmalı" dedi.

KIRIK VE ÇIKIK VAKALARI ARTIYOR

Kayma ve düşme sonrası, kırık ve çıkıklarla sık karşılaştıklarını belirten Yel, buzlu zeminin bu kazalar için elverişli bir ortam yaratığını belirtti. Yel, bu kırıkların alınacak tedbirlerle önlenebileceğini bildirdi. Karlı, buzlu ve yağmurlu havalarda acele edilmemesini, yolun her zamanki yürüyüş zamanından daha uzun süreceğinin hesaplanarak gerekirse erkenden yola çıkılması gerektiğini öneren Prof. Dr. Yel, şunları söyledi: " “Her zamanki yolumuz gerekirse değiştirilerek, buzlanmanın daha az olacağı ana yollar tercih edilmelidir. Kışlık botlar, su geçirmez, yalıtımlı, kaymaz kalın tabanlı, geniş ve yüksek olmayan topuklu ve hafif olmalı. Ülkemizde çok yaygın olmasa da kuzey ülkelerinde sık kullanılan buz kıskaçları eğer zeminde sert buz oluşmuş ise botlara takılarak kaymayı önlemede yardımcı olur, fakat buz dışı zeminlerde mutlaka çıkartılmalıdır. Dengeyi sağlamak için baston kullanımı yararlıdır. İleri yaşlardaki kişilerin mümkün olduğunca dışarı çıkmaları tavsiye edilmemekte ise de eğer bu zorunluluk var ise düşme durumunda sık karşılaşılan kırıklar olan kalça ve el bileği kırıklarına karşı koruyucuların kullanılmasında yarar vardır.”

ATKI VE ELDİVEN UNUTULMAMALI

Soğuk ve karlı havada atkı ve eldivenin de mutlaka kullanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. “Bu ellerimizi ısıtmak için cebimizde tutma refleksimize engel olur. Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğu, kayma sırasında ellerimizle dengemizi sağlayamamak veya düşme sırasında başımız ve vücudumuzu koruyamamaktan kaynaklanıyor" diye konuştu. Buzda yürüme sırasında hareketlerin yavaşlatılması ve bir sonraki hareketin düşünerek yapılmasının yararına değinen Heybeli, “Adımlarımızı küçültürken, denge alanımızı genişletmek için iki ayağımız arasındaki mesafeyi arttırmak gerekir. Dizler rahat ve hafif kıvrık olmalıdır. Bu şeklide, ağırlık merkezimizi yere yaklaştırarak stabilitemizi arttırmış oluruz. Bununla birlikte, asıl yaklaşımın risk almamak olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. Prof. Dr. Yel, buzlu havalarda yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamasını önerirken, yaşlılarda oluşan kırık ve çıkıkların gençlere göre 10 kat daha yavaş iyileştiğini sözlerine ekledi.

merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri