Buzlu yollarda dikkat!

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, karda yürürken ellerin kesinlikle cepte olmaması gerektiğini söyledi

Kar yağışının ardından oluşan buzlanma ve don olaylarının yaşandığı dönemlerde dışarıda yürürken yaşana en ufak kazada bile büyük tehlikelerde ardından geliyor. Kar ve buzlanmada yürümeye karşı tekniklerini açıklayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yel, doğru yürüyüş ve yürüme tekniklerini şöyle anlattı: "En önemli kural, acele etmeden kısa, küçük ve yavaş adımlarla yürüyün. Buzlu yollarda yürürken daha dengeli olmak, düşme riskini azaltmak için önem taşımaktadır."
ELLERİNİZİ CEBİNİZE SOKMAYIN
Ellerin ceplere konulmaması ve olası bir kazanın ağır sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Yel, "Bu havalarda yürürken bir anda kayıp sakatlanmamak için yürünen yer mutlaka kontrol edilmelidir. Karlı ve buzlu yolda yürürken dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi asla cebinize sokmayın. En az bir elinizin boşta olması gerekiyor. İki elin dolu olması, kayma anında tutunmayı ve vücudun dengeyi sağlamasını güçleştirmektedir. Bu da sakatlanmaya yol açabilecek sert düşüşlere sebep olabilir. Düşüldüğünde ise genellikle el, bilek, omuz, dirsek kırıkları en çok görülen rahatsızlıklarıdır. Ayrıca diğerleri gibi sık olmasa da kalça kırıkları da görülmektedir" diye konuştu.
AYAKKABI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Ayakkabı ve giysi seçimlerine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Yel, “Kaymayan tabanlı ayakkabı ve kışlık botlar ile bedeninizi saran palto-manto ve mont tarzında yumuşak, kaba giysilerin giyilmesi yararlı olmaktadır. Ayakkabı seçimine çok dikkat edilmelidir. Altı tırtıklı ya da kauçuk tabanlı ayakkabılar kaymaya karşı daha dayanıklıdır. Kösele ayakkabılar ve yüksek topuklu ayakkabılar ise karda kaymayı kolaylaştırır. Bu nedenle karlı ve buzlu havalarda bu tarz ayakkabılar giyilmemelidir. Ayrıca eldiven giyildiği takdirde ellerimizi cebimize sokmak gibi bir gereksinimimiz olmaz. Bu sebepten eldiven takmak çok önemli" şeklinde konuştu.
TOLGA PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri