Buzağı ölümleri darbe vuruyor!

Hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından birisi olan buzağı ölümlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. Buzağı ölümleri yılda 4 milyar TL'ye mal oluyor. Buzağı ölümleri et fiyatlarının da artmasının nedenlerinden biri

Hayvancılık sektörünün kanayan yarası haline gelen buzağı ölümleri azaltılmak isteniyor. Türkiye’de buzağı ölümleri yüzde 15 düzeyinde görülüyor. Bu oran, diğer gelişmiş ülkelere göre çok yüksek seviyelerde seyrediyor. 2018 yılı, ülkemizde hayvan hastalıkları ile mücadele ve buzağı ölümlerini düşürme yılı olarak ilan edildi. Alınan bu karar ile et ithalatını durdurabilecek bir strateji izlenmek istiyor. Türkiye'de her yıl 450 bin civarında buzağı ölüyor. Ölümlerle birlikte ülke ekonomisi ciddi darbeler alırken, üretici de maddi ve manevi kayba uğruyor. Buzağı ölümlerinin önüne yıllardır geçilememesi ise Türkiye'yi ette dışa bağımlı bir hale getirdi. İç piyasadaki sıkıntı et fiyatlarına da yansıdı. Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye'de vatandaş, diğer ülkelere göre eti daha pahalıya tüketiyor.  Buzağı ölümleri yılda 4 milyar TL'ye mal oluyor. 1 yaşına gelmeden kaybedilen 480 bin buzağı nedeniyle ekonomi 4 milyar liralık kaynaktan yoksun kalıyor. Buzağı ölümlerinin asgari düzeye çekilmesiyle hayvan ithalatına gerek kalmayacağı belirtiliyor.

ÜLKE EKONOMİSİNE ZARARI BÜYÜK

Buzağı ölümlerinin azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Konya Şube Başkanı Edip Yıldız, 2018 yılında hayvan hastalıkları ile önemli ölçüde mücadele edileceğini hatırlattı. Birlik olarak kendilerinin 2017 yılının son aylarında ilgili bakanlık ile istişarelerde bulunduklarını söyleyen Yıldız, Konya'da konu ile alakalı 10'a yakın eğitim çalışması yapıldığını aktardı. Buzağı ölümlerinin ülke ekonomisine ve üreticiye zarar verdiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Kayıpların önüne geçebilmek için öncelikli adım aşılama yöntemidir. Aşılama ücretlerini bakanlığın karşılaması için de girişimlerde bulunduk. Bu girişimimiz de olumlu karşılandı. Erken buzağı kaybı ile cebimizden çıkan para arttı. Kendi sorunumuzu kendimiz çözdüğümüz zaman sıkıntının büyük ölçüde üzerinden gelmiş olacağız."Etin pahalıya satılmasının ve canlı hayvan ithal edilmesinin altında yatan en önemli faktörün buzağı ölümleri olduğunu söyleyen Edip Yıldız, "İthal ettiğimiz hayvan sayısı ile ölen buzağı oranımız aynı. Bu sorun çözülürse çok rahatlayacağız"dedi.

ÜRETİCİNİN KAYBI BÜYÜK OLUYOR

Bir buzağı fiyatının 2 bin 500 TL civarında olduğunu kaydeden Yıldız, "Buzağı ölümü demek, üreticinin cebinden 2 bin 500 TL anında çıkmış demektir" dedi. Buzağı ölümlerinin çeşitli sebeplerine de değinen Yıldız, "Doğum öncesi dönemde annenin kötü beslenmesi, vücut kondüsyon skorunun kötü olması, uygun olmayan bakım şartları, kuru dönemde aşılama programlarının uygulanmaması ölümlerin önemli faktörleri arasında yer alıyor. Koruyucu hekimliğe önem vermek gerekiyor. Yine söylüyoruz enfeksiyon etkenlerine karşı koruyucu amaçla aşılama programlarına uyulmalıdır. Buzağılar doğumdan birkaç saat sonra annesinden ayrılarak havadar, temiz ve stressiz bir ortamda bol altlıklı buzağı kulübelerine konulmalıdır. Buzağının solunumu kontrol edilmelidir. Ağız ve burun boşluğunda biriken sıvı ve yavru zarları uzaklaştırılmalıdır.  Bizim dışarıdan ithal ettiğimiz hayvan sayısı ile yılda kaybettiğimiz buzağı sayısı üç aşağı beş yukarı aynı. Yıllardan beri  et açığımız var. Bu açığın önüne geçmek için de hayvan ithal ediyoruz. Buzağı ölümleri azalırsa ithal hayvan getirmenin önüne de geçilecek. Vatandaşımız, yine buzağı ölümlerinin azalması ile birlikte daha ucuza et yiyecek. Bu konuda kendi kendimize yeten bir ülke haline geleceğiz" açıklamalarında bulundu. 

DOĞRU BAKIM ÇOK ÖNEMLİ

Yıldız, buzağı ölümlerinin genelde yetersiz bakım şartları, bilgisizlik ve ihmal neticesinde gerçekleştiğini, gerekli önlemler alınarak ölümlerin minimum düzeye indirilebileceğini, bu yolla hayvan ithalatının önlenebileceğini belirtti. Buzağı ölümlerin en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri de aktaran Yıldız, "Yeni doğan buzağının içinde bulunduğu çevrenin hijyeni, ısısı, nemi, ayrı bir yerde tutulması ve özellikle altıklarının temiz ve bakımlı olması, yeterli ve kaliteli ağız sütüyle beslenmesi, hayvanın bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı korunmasında etkili faktörlerdir. Ayrıca ineğin doğumdan önceki 3 aylık dönemde yeterli enerji ve protein alarak beslenmesi, gebe hayvanın aşılarının yapılması da buzağı ölümlerini ciddi oranda azaltıyor" diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri