Büyüme rakamı ‘metin’ değiştirtti

Beklentinin altında gelen büyüme rakamları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem Meclis’teki konuşma metnini hem de tahminlerini değiştirtti. Şimşek, 3.2’lik büyüme tahminini yüzde 3’ün altına çekti.

TÜİK’İN dünkü büyüme rakamları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem Meclis’teki konuşma metnini hem de bu yılki büyüme tahminini değiştirtti. Şimşek, 3.2’lik büyüme tahminini, büyümenin son çeyrekte hız kestiğini ortaya koyan TÜİK’in rakamları üzerine, “Son açıklanan veriler 3’ün bir miktar altında kalacağını gösteriyor” diye düzeltti. “Bu yıl yumuşak iniş sürecini başarıyla yönettik” diyen Şimşek, küresel ekonomideki belirsizlere rağmen önümüzdeki dönem büyümeyi hızlandırarak 2014’de potansiyel büyüme hızına ulaşmayı hedeflediklerini de belirterek, Meclis’teki bütçe sunuşunda şunları söyledi:

2014’TE YÜZDE 4 BÜYÜME

“Türkiye, IMF tahminlerine göre bu yıl Avrupa’da Letonya ve Kosova’dan sonra en hızlı büyüyen ülke olacaktır. Bu yılki büyüme oranımız gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin yüzde 3’lik büyümesinden daha yüksek, Latin Amerika’nın yüzde 3.2’lik büyümesiyle başa baş, gelişmekte olan Asya’nın yüzde 6.7’lik büyümesine göre daha düşük olacaktır. Büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 4, 2014 ve 2015 yıllarında ise yüzde 5 olacağını öngörüyoruz. Kredi notumuzun yaklaşık 20 yıl aradan sonra tekrar yatırım yapılabilir seviyeye yükselmiş olması da büyüme üzerinde olumlu bir rol oynayacaktır. Yapılan araştırmalar kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilen ülkelerde büyümenin ivme kazandığını göstermektedir.

CARİ AÇIK GERİLETİLDİ

Türkiye, yüksek cari işlemler açığını krize dönüştürmeden başarıyla yönetmiştir. Ekim 2011’de 78.4 milyar dolara yükselen 12 aylık cari açık, uyguladığımız doğru makroekonomik politikalarla bu yılın Eylül ayında 55.8 milyar dolara gerilemiştir. Cari açıktaki bu gerileme yüksek seviyelerde seyreden petrol fiyatları ile en büyük ticari ortağımız AB’deki daralmaya rağmen gerçekleşmiştir. Uygulanan yapısal reformlarla cari açığı orta-uzun vadede daha düşük seviyelere çekeceğiz.

2013’E YÜZDE 5.3 ENFLASYON

Yumuşak inişe paralel enflasyonist baskılar da azalmıştır. Geçen yıl sonunda yüzde 19.5’e yükselen enflasyon kasımda yüzde 6.4’e indi. Enflasyonun 2013’te ise yüzde 5.3’e gerilemesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde büyümemizi destekleyecek önemli unsurlardan biri de son yıllarda yakaladığımız güçlü istihdam artışıdır. Birçok ülkede kriz sonrası istihdam kayıpları telafi edilemezken 2009 yılından bu yana yaklaşık 4 milyon net istihdam yakaladık. Hurriyet

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri