Büyüme olumlu, cari açığa çözüm bulunmalı

2011 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyümenin yüzde 8.2lik artış göstermesi iş dünyasınca olumlu karşılandı

2011 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyümenin yüzde 8.2’lik artış göstermesi iş dünyasınca olumlu karşılandı. Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, “Dünya üzerinde gösterdiğimiz büyüme performansıyla ülkemiz hedefine ilerlemeye devam etmektedir. Üretim ve ihracat rakamlarının olumlu seyrettiği bu dönemde gerçekleşen büyüme iş dünyasının motivasyonunu artıracaktır” dedi.

Başkan Öztürk, “Dünya ekonomisinin motoru ABD ve AB ülkelerinin 2011 yılında girdiği durgunluğa rağmen ülkemizin gösterdiği büyüme performansı yeni bir kriz dalgasına karşı dirençli yapımızın devam ettiğini göstermektedir. Küresel ekonomideki olumsuz havaya rağmen Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesini sağlayacak ekonomik politikalarımızın gerçekçi olduğunu görülmektedir. Gelecek hedeflerimize ulaşma açısından önem taşıyan büyümemiz, gelişmiş ülkeler ile aramızdaki gelir farkını kapatmamız açısından da motivasyonumuzu artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Büyüme rakamlarında özel sektörün büyük katkısı olduğunu ifade eden KTO Başkanı Öztürk, “Özel sektör olarak üretime ve yatırıma devam edilmesi konusunu sürekli olarak dile getirdik. Bugün hedeflerine ilerleyen bir Türkiye için açıklanan rakamları olumlu buluyoruz. Fakat bu noktada cari açık, çözüm bulunması gereken sorunların başında gelmektedir. İş dünyası temsilcileri olarak yıllardır ifade ettiğimiz gibi cari açığın finansal yöntemlerle giderilmesi kalıcı çözümü oluşturmayacaktır. Özellikle ithalatımızın yoğun olduğu ara malı ithalatı yerine doğru bir teşvik sistemi ile bu kalemlerde üretimimizi artırırsak cari açığı tamamen ortadan kaldırabiliriz. Büyümeye devam ederken ithalatı azaltıcı, özellikle ara malı üretimini arttırıcı politikalar uygulanmalıdır. Sıcak para girişine dayalı büyüme yapılanmasının terk edilerek, üretime ve istihdama dayalı bir büyüme modeline geçilmelidir. Diğer taraftan, katma değeri yüksek ürünler üretebilecek bilgi ve teknolojiye sahip bir üretim yapısına da geçişi sağlamalıyız” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri