Alkol, uyuşturucu ve sigara bağımlılığına kumar da eklendi̇. Türkiye genelinde genel olarak uyuşturucu, sigara ve alkol bağımlılığı ön plana çıkarken, son dönemde kumar bağımlılığı da zirveyi gördü. Sanal kumar hastalığına yakalananların sayısında çok büyük bir artış yaşandı. Hastanelerin ilgili birimine destek ve tedavi almak için başvuranların sayısı gözle görülür oranda arttı. Online bahis ve kumar sitelerinde 'kazanırım umuduyla' insanlar evini, arabasını ve birikimini kaybedebiliyor. Bunun yanı sıra, kumar bataklığından dolayı birçok insanın yuvası yıkılıyor, aile huzuru bozuluyor. Gençler arasında kumar bağımlılığının yaygınlaşması da dikkatlerden kaçmadı.
KUMAR BELASIYLA YETERİNCE MÜCADELE EDİLMİYOR
Sosyolog-Hukukçu Mahmut Sami Büyükyılmaz, kumar bağımlılığı ile ilgili gazetemize konuştu. Bizzat şahit oldukları olaylardan bahseden Büyükyılmaz, kumarın insan hayatını karartan bir illet olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de kumar belası ile yeterince mücadele edilmediğini aktaran Büyükyılmaz, “Ülkemizde artık iş 'yasal kumar oynayına' getirildi” dedi.
Önceden sadece Milli Piyango, Sayısal loto gibi kalemlerin olduğunu ancak bugün hata yapılarak 100 üzerinde farklı kategoride kumar oynama imkânı sağlandığını dile getiren Sosyolog-Hukukçu Mahmut Sami Büyükyılmaz, “Vergiyi düşürdüler, insanları daha fazla kumar oynatır hale getirdiler. Elinizde iki tercih olduğunu düşünün. Ya iyilik yapacaksınız ya da kötülüğe engel olacaksınız. Kötülüğe engel olmak daha önce gelir. Bugün kumar ve bağımlılığıyla mücadele edildiği söylense de gerçekler öyle değil. İnternete girdiğimizde her yer kumar sitesi ilanlarıyla dolu. Birçok reklam sitesi karşımıza çıkıyor. Televizyon dizilerinde kumarı meşrulaştıran sahneler yer alıyor. Allah aşkına bu nasıl kumar belasıyla mücadele yöntemi. Her şey sözde” şeklinde konuştu.
KOLAY YOLDAN PARA KAZANMA HEVESİ YANLIŞA SÜRÜKLÜYOR
Kumar bağımlılığının her yaşta görülse de gençler arasında yaygınlaştığını gözlemlediğini ifade eden Büyükyılmaz, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gençlere çok büyük hedef konuldu. Gelinen noktada gençler asgari ücretle iş bulunca sevinir oldu. Gençlerimiz 'bu şartlarda çalışsam, kazandığımı biriktiremem' diye düşünüyor. Önceden vatandaş kazandıklarıyla iyi kötü bir ev ve araba sahibi olabiliyordu. Bugün bu mümkün mü? 'Biriktirsem de ev veya araba sahibi olamam' düşüncesi içine giriliyor. Sonra ne oluyor? Gençler kumar bataklığına düşüyor. Kolay yoldan para kazanma umudu, gençlerin hayatını söndürüyor. Televizyonda veya sosyal medya platformlarında önümüze sunulan lüks ve gösterişli hayatı arzulayan gençler, 'çalışarak olmaz, kolay yoldan para kazanmak en doğrusu' düşüncesiyle yanlışa düşüyor. Ekonomi öyle bir hale geldi ki insanlar kısa yoldan para kazanmanın derdine düştü.”
EVİNİ ARABASINI TOPRAĞINI SATAN AİLELER VAR
Hayatı kararan gençlerin anne ve babalarının, çocuklarını düzlüğe çıkarmak için maddi ve manevi büyük mücadele verdiğini söyleyen Sosyolog-Hukukçu Mahmut Sami Büyükyılmaz, şunları kaydetti: “Ebeveynler, çocuklarını düzlüğe çıkarmak için elindekini de kaybediyor. Çocuğunun kumar dolayısıyla altına girdiği borcu ödemek için evini, arabasını, toprağını satan aileler de var. Kumar bağımlılığının son dönemlerde gerçekten yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Ekonomik kriz, kumarı ne yazık ki teşvik ediyor. Biriktirerek, tasarruf ederek mal sahibi olmak imkânsız hale geldi. İnsanlar, çalışarak çok para kazanabileceğini, hayatını rahat sürdürebileceğini düşünmüyor. Kumar bağımlılığı arttıkça boşanmalar da artıyor. İnsanlar rahat bir yaşam sürdürmek için ya hazine bulacağını ya da mirasa konacağını düşünüyordu. Bir de kumardan kazanılacak paraya umut bağlandı. Gençler, en kolay yöntem olarak bunu seçiyor.”