Büyükşehir'den örnek hizmet

Konya mezarlık hizmetinde Türkiye'ye örnek oldu. Çok sayıda ilde mezarlık yeri vatandaşa para ile satılırken Konya'da ise bu hizmet ücretsiz olarak vatandaşa sunuluyor

Türkiye'nin birçok şehrinde mezarlık hizmetleri ve defin hizmetleri ücretli yapılırken, Konya Büyükşehir Belediyesi bu hizmetleri herhangi bir ücret almadan gerçekleştiriyor.  30 Mart Yerel Seçimleri sonrasında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası'yla Konya'daki bütün mezarlıklar Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bağlandı. Böylece yaklaşık bin 600 mezarlığın bakımı Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü merkezdeki mezarlıklara verdiği hizmetin daha fazlasını taşradaki mezarlıklara vererek mezarlık kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.

ÜCRETSİZ BİRÇOK HİZMET

Türkiye'de pek çok şehirde mezarlıkta yer satın alması ve cenazenin defni için ücretler ödeniyor. Konya'da ise hem cenaze için yer tahsis edilmesi hem de defnedilmesi için hiçbir ücret ödenmiyor. Cenazenin evden, hastaneden, havalimanından alınması, cami veya Mezarlıklar Müdürlüğü'nün gasilhanelerine nakledilmesi, cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, istenilen camiye nakledilmesi, cenazenin camiden mezarlığa nakledilmesi, mezar yeri ve mezar yerinin usulüne uygun şekilde kazılması ve hazırlanması Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak sunuluyor. Ayrıca Konya'da mezarlıklarda golf aracı ile ücretsiz hizmet veriliyor. Bu hizmet Türkiye'de sadece Konya'da ücretsiz olarak veriliyor. Hasta, yaşlı ve engelli insanların mezarlık içinde istedikleri yere kadar götürüp rahatça dua etmelerini sağlayan araçlar, katılımın az olduğu cenazelerde ise tabutun defnedileceği yere kadar götürülmesinde kullanılıyor. Büyükşehir Belediyesi birçok hizmetin dışında ise Alo Cenaze hizmeti de sunuyor. Müdürlük, 7 gün 24 saat 188 numaralı hattın aranması ile cenazenin şehir içi ve şehir dışına taşınması konusunda yardımcı oluyor. 2014 yılında Alo Cenaze Merkezi şehir içi ve şehir dışına toplam 4 bin 717 cenaze taşıdı.

İSTANBUL'DA MEZARLIK 20 BİN TL

Türkiye'de mezarlıkta yer tahsisinin ve defin işleminin en pahalı olduğu il Ankara ve İstanbul. Günde ortalama 250 kişinin öldüğü İstanbul'da, belediyeler bunu fırsat bilerek cenaze masraflarında yüksek ücretler istiyorlar. İstanbul Kilyos Mezarlığı'nda tek kişilik mezar yeri satın alınması 3 bin TL eş yanı yer satın alımı 6 bin TL iken ailevi mezarlık yer satın alımı ise 15 bin TL'yi buluyor. İstanbul'da yaşayan birçok vatandaş bu fiyatlardan yakınıyor. Bazı vatandaşlar ise bu fiyatları ödeyemedikleri için cenazelerini memleketlerine götürüyorlar. Aralık 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin meclis kararı ile fiyatların daha da yükselteceği konuşuluyor. Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da ise durum aynı. Ankara'da cenaze defin işlemi 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda tek kişi defin ücreti 500 lira, eş yanı yer satın alımıyla birlikte  defin ücreti 5 bin lira ve aile mezarlığı yer satın alımıyla defin ücreti 20 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri