Büyükşehir'den ‘Hatırat Projesi’

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Bana Konya’yı Anlat Hatırat Projesi” ile Konya’da yaşayan gazeteciler, siyasetçiler, esnaflar, sivil toplum öncüleri, bürokratlar, sporcular, sanatçılar, yaptığı hizmetlerle ismi kamuoyuna mal olmuş şahsi

Edebi bir tür olarak hatırat kavramı yeni olmakla beraber yazılı en eski metinler arasında hatıralar da yer alıyor. Sezar’ın Gallia Savaşı, Bilge Kağan’ın ifadesiyle yazılmış Göktürk Kitabeleri, Babür Şah’ın Babürnamesi gibi devlet adamlarının yazdıkları ilk hatırat örnekleri daha ziyade siyasi ve tarihî özellikler taşıyan hatıralardır. Batı edebiyatında 16. yüzyılda özel bir tür halinde ilk örnekleri görülen hatırat, Doğu’da genellikle tarih, seyahat, menakıb, tezkire gibi daha yaygın türlerde yazılmış eserler içerisinde yer almaktaydı.

PROJE 2020 YILINDA BAŞLATILDI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılı içerisinde başlatılan “Bana Konya’yı Anlat Hatırat Projesi” ile Konya’da yaşayan gazeteciler, akademisyenler, siyasetçiler, esnaflar, sivil toplum öncüleri, bürokratlar, sporcular, sanatçılar, yaptığı hizmetlerle ismi kamuoyuna mal olmuş şahsiyetler ve Konya’ya dair söyleyecek sözü olan Konyalıların hatıralarının kayıt altına alınması amaçlanıyor. Proje kapsamında hayatının bir bölümü ya da tamamı Konya’da geçen şahsiyetlerin hatıraları görüntülü olarak kayıt altına alınıyor. Kayıt altına alınan hatıralar belediyenin Youtube sayfasında yayınlanmasının yanı sıra kitap olarak da okuyucularla buluşuyor. “Bana Konya’yı Anlat Hatırat Projesi” ile Konyalı aydınların, sanatçıların ve Konya’ya dair söyleyecek sözü olan kanaat önderlerinin tecrübelerinin ve şehrimize dair tespitlerinin gelecek nesillere belgesel film ve kitap hâlinde aktarılması hedefleniyor.

HATIRAT ALANINDA KONYA’DA BİR İLK

Hatırat projesinin editörlüğünü üstlenen Araştırmacı-Yazar Ahmet Kuş gazetemize hâlen çalışmaları devam eden projeyle ilgili şu bilgileri verdi; “Hatırat serisi için ilk olarak Hasan Yaşar, Ahmet Çelik ve Bekir Şahin gibi alanında uzman isimlerden oluşan bir çalışma kurulu oluşturduk ve bu kurul hatıraları kayıt altına alınacak 65 yaş üstündeki isimleri ve bu isimlere sorulacak soruları tespit etti. Tespit edilen isimlerle görüşüp 2020 yılı ortalarında projenin saha çalışmalarına başladık. Konya’da ilk kez yapılan böylesine önemli bir projede görev almaktan ziyadesiyle onur duyuyoruz. Yetkili arkadaşlar tarafından editör olarak çalışma teklifi geldiği zaman biraz tereddüt etmiştik fakat daha sonra bu işin yaşadığımız şehre bir vefa borcu olduğunu düşünerek görevi kabul ettik.

Çalışmalara başladığımız dönemde dünya salgın bir hastalıkla mücadele ediyordu. Aslında önümüzdeki en büyük engellerden biri Koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtlamalardı. Haliyle konuşmak isediğimiz şahısların bazıları haklı olarak salgını gerekçe göstererek röportaj teklifimizi geri çeviriyor ya da salgından sonraya tehir ediyorlardı ama bu olumsuzluklara rağmen projeye başladık ve epeyce yol katettik. Bugüne kadar proje kapsamında 30 hemşehrimizle görüştük ve bu görüşmeleri kayıt altına alarak yazılı metin hâline dönüştürdük. Esin Çelebi Bayru, Halil İbrahim Sayar, Hüseyin Öksüz, Mustafa Güçlü, Nevin Halıcı, Saime Yardımcı, Nail Bülbül, M. Ali Uz, Halil Ürün, Mustafa Fayda, Osman Okka, Mehmet Bildirici, Saim Sakaoğlu, Recai Kıcıkoğlu, Hatice Nuran Aker, Mustafa Uzunpostalcı, Harun Aytaç ve Kamil Uğurlu çekimleri tamamlanan isimlerden bazılarıdır. Ayrıca hatıraları kayıt altına alınan bu isimlerin anlattığı hatıralara ilişkin fotoğraflar da ileride yayımlanacak olan kitaplarda kullanılmak üzere arşivlendi.”

HATIRAT PROJESİ SEMERELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Youtube’da yayınlanacak belgesel çalışmalarının kurgusunun da uzman bir ekip tarafından devam ettiğini belirten Ahmet Kuş sözlerine şöyle devam etti; “Projenin ilk üç kitabı olan Konyalı hayırsever işadamı Halil İbrahim Sayar, merhum gazeteci İhsan Kayseri ve Türk Kızılay Konya Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez’in hatıralarından oluşan eserlerin yayımlanmasıyla proje semerelerini vermeye başladı. “Asırlık Bir Konya Çınarı-Halil İbrahim Sayar” kitabı M. Ali Uz, “Ebü’l-Vefa İhsan Kayseri” kitabı Mustafa Güden ve “Konya Şehir Kültürü ve Hüseyin Üzülmez” kitabı ise Prof. Dr. Caner Arabacı ve Bekir Şahin tarafından hazırlandı. Tarafımızdan hazırlanan projenin dördüncü kitabı “Yaşayan Konya Hafızaları - Yusuf Küçükdağ-Derviş Hasan Yügrük-Kemal Pekçağlar” Eylül 2022 tarihinde okuyucuyla buluştu. Esin Çelebi Bayru, Hatice Nuran Aker ve Saime Yardımcı’nın hatıralarından oluşan serinin beşinci kitabı ise baskı aşamasındadır.”

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR

Şehrimizin hafızasını oluşturacak böylesine kapsamlı bir çalışmayı başlattıkları için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a şükranlarını ifade eden Kuş, sözlerine şu ifadelerle son verdi: “Atalarımızın ‘Aksakal’ olarak nitelendirdiği Konyalı hemşehrilerimizin Konya’ya dair anlatacağı hatıralar bizim açımızdan büyük önem arz ediyor. ‘Söz uçar, yazı kalır’ atasözünden yola çıkarak hazırladığımız hatırat serisiyle Konya kültürüne, tarihine, sanatına, iş hayatına, sosyal yaşantısına, mimarisine, edebiyatına ait farklı isimler tarafından anlatılan hatıraları kayıt altına alıp gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bizim bu çalışmalarımız bazı aydınlarımıza örnek oldu ve kendileri de hatıralarını yazmaya başladılar. Bir de artık Koronavirüs tehlikesi azaldığı için röportajları daha rahat bir şekilde yapabiliyoruz. ‘Bana Konya’yı Anlat Hatırat Projesi’ kapsamında hâlen aydınlarımızla röportaj yapmaya, röportajların kitap hâline dönüştürülmesine ve Konya Büyükşehir Belediyesinin Youtube kanalında yayınlanacak belgesellerin kurgu çalışmalarına devam ediyoruz. Konya’da Türk kültür tarihine önemli izler bırakacak bu projenin vakit kaybetmeden tamamlanması en büyük temennimizdir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri