Malumunuz Büyükşehir Belediyeleri sadece ildeki merkez ilçelerin beledî hizmetlerini kapsamına almışken yeni kanunla genişleyiverdiler.
Kim düşünüp teklif etti ise çok yerinde bir teklif olmuş oldu.
***
Öyle ya, büyükşehirler harici yerlerdeki yerleşimlerde ilçe belediyeleri bile bilhassa zar zor belediye hizmetleri yapabilirken, köylerde belediyecilik hizmetleri mafişti..
***
Köyler için yapılacak imar planına göre alt yapı cadde sokak düzenlemesi ve kaldırımlar mevcut olacak hele kanalizasyonu olmayan köyler için bire bir.
***
Orta Anadolu’da büyük yer kaplayan Konya büyükşehir hudutları haylice geniş olmakta.
Bu bakımdan, yeniden ve tüm ili kapsayan belediye hizmetlerini yeniden seçilmeyi başaran Sayın Av. Tahir Akyürek inşallah başarılarına bu yönde de başarı katacaktır.
***
Yeni vazifesinin müdriki içinde yapacağı işlemleri anlatmak için geçen gün Konya Japon Parkı’nda ulusal ve yerel medyayı davet etti.
Bendenize de gönderdiği davete, bulunduğum yer ile belediye binası semtine şehir içi ulaşımı bulunmaması ve bizim tabanvayın da takozda olması dolayısıyla iştirak etme imkânım olamadı.
Yine de kendilerine teşekkür ve başarısının tebrik dileğimi ulaşması için değerli ve işinde başarılı ve çalışkan Belediye Basın Muhabiri Sayın Cemil Aydoğan’a telefon ederek duyurmasını istedim.
Duyurabilme imkânı bulunmamışsa Sayın Başkan Tahir Akyürek’i buradan da tebrik ediyor başarılar diliyorum.
***
Başkan Sayın Akyürek medya mensupları ile sohbetine başlarken;
“Medeniyetler şehirlerden doğmaktadır. 21. Yüzyılda kendi değerleriyle barışık bir modernleştirmeyi hep birlikte gerçekleştirmek gerekmektedir” anlatımına devamla,
“Konya’nın geleneksellik ile moderni birleştirebilen, farklılıkları azaltabilen, gelir dağılımını dengeleyebilecek, fakiri zengini aynı mahallede oturabilecek bir modeli 21. Yüzyıl şehirciliğine sunulabilmelidir.
“Yeni Büyükşehir”, “Yeni Konya” döneminde dünyaya çok özel bir model sunabiliriz. İnsanları mutlu yaşanabilir şehir uygulamalarının tamamı uygulanan asfaltsız, meydansız, çeşmesiz köy ve mahallesi kalmayan bir şehir oluşturabiliriz.
Konya'daki tüm kuruluşların da yeni dönem başlatması gerekiyor. Artık 40 bin 800 kilometrekarelik alanda belediye olarak çok daha fazla koşturacağız. Tüm kuruluşlarımızın, iş adamları derneklerinin, sivil toplum kuruluşlarının, basın kuruluşlarının yapmaları gerekenlerle ilgili değerlendirmelerine şehrimizin ihtiyacı var. Artık en küçük köyümüz de Konya'nın mahallesi haline geldi.” diye konuşmuş
***
Hayli uzun süren konuşmasını burada alamam ama
Bu konuşmaların tahakkukunu bekler inşallah derken, âcizane bir şeyler söylemek isterim.
***
Köyler, ilçeler şehrin bir mahallesi olduğuna göre. Alt yapılar, cadde, sokak düzenlemeleri yanında Konya merkezi ile bu köyler arasında beledî ulaşım seferleri de yapılabilecek mi?
***
Merkez ilde ki bir yerden bir yere sabit güzergâhlar yerine. Bütün mahalle, cadde gibi tüm yerlerde belediye vasıtaları ile ulaşabilme imkânı sağlanabilecek mi?
Mesela Meram – Alâeddin gibi sık yapılan direk sefer yerine Meram – Karaman Cad., Meram - Tren Garı, Meram – Otogar gibi çeşitli şehir yerleşimlerine de sefer yapılabilmesi mümkün olamaz mı?
Bir caddeden paralel caddeye gidebilmek için ring seferlerinin çoğaltılması işlemi daha da kolaylaştırır sanırım.
Model olarak Antalya İli’nde bu başarı sağlanmış görünüyor. Bir tetkik edilse.
***
Otoray sadece Alâeddin Kampüs hizmeti verirken…
Bunu çoğaltarak, Alâeddin- Meram, Çevre Yolu, Vatan Cad., Ahmet Özcan Cad., Eski Garaj bağlantı yolları, Ankara Yolu ve şehrin pek çok yerindeki geniş ve uzun caddelere de yapılsa mümkün olamaz mı?
***
Genişletilen yaya kaldırımlar olsun yayaların geçişi sağlanması yerine iş yerlerinin işgaline bırakılması, otoların park yapması suretiyle yayaların trafik yolundan yürümesi sebebiyetinin ortadan kalkması mümkün değil mi?
***
Köşe dolduğu için şimdilik bu kadar. Hani Avrupa ile yarışırken büyük şehir olabilmenin de bu yollardan geçtiği kanaatiyle…
İlerde daha başka istekleri yazarız inşallah.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…