Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘planlama’ Tartışması

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın hemfikir olduğu Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili bir art niyet içerisinde olmaktan imtina ettiklerini söyledi. Sözlü, "Sadece yapılmış imar planını 1/5000’liğini...

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın hemfikir olduğu Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili bir art niyet içerisinde olmaktan imtina ettiklerini söyledi. Sözlü, "Sadece yapılmış imar planını 1/5000’liğini yapmak bizim vazifemiz. Hatta kamu yararına olduğu için 1/1000’liğini yaparız." dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının ağustos ayı ikinci oturumu Başkan Hüseyin Sözlü’nün yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda gündem dışı söz alan Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, kente ilişkin planlamaların mecliste yapılmasını istedi. Öztürk, "Planlamayı yaparken burada beraber yapalım. Yani ‘biz yaptık oldu’, jakoben düşünceden ziyade planlamayı uzlaşıya dayalı beraber yapalım." ifadelerini kullandı.

Meclisteki ilçe belediye başkanlarına "Haberiniz olmadan Büyükşehir Belediyesi bir plan sunarsa ne hale düşersiniz?" diye soran Öztürk, meclis gündemine gelen Ceyhan Sarımazı sanayi bölgesi konusunda şunları söyledi: "Ben belediye başkanıyım haberim yok. Burada geçirilen madde için elimi kaldırmadım izledim. 1/5000 ve 1/ 1000’likleri biz burada geçirdik. Oysa bizim burada 1/1000 yapma yetkimiz yok. Biz o bölgede bir çalışma yapıyoruz. Kapatılan, devri bize yapılan Sarımazı Belediyesi daha önce 2 bin dekarlık alan üzerinde bir sanayi bölgesini (meclisinden) geçirmiş. Belediye meclis üyelerini oraya götürüp, brifing verdik. MHP ve CHP’li meclis üyeleri ile görüştüm. Onlarda bu konuda bilgilerinin olamadığını söyledi. Orada 2 bin dekar alan var. Orada 18 uygulaması kararı aldık ve uyguluyoruz. Askıdan indikten sonra Büyükşehir Meclisi’nin huzuruna gelecek. Ama orada bir kayıp var. Adana mücavir alanı içerisinde olması gereken 6- 9 bin dönüm arazi Hatay’a tarafına geçti. Orada bir çalışma başlattım. Gelen bilgiler doğrultusunda olayı adli mercilere taşıyacağım. Bu konuda Büyükşehir’in desteğini istiyoruz."

Özktürk’ün eleştirilerine cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, meclisin kararlarını 'oldu bittiye getirdiği' yönündeki ithamları ‘saygısızlık’ olarak nitelendirdi. Ceyhan’daki söz konusu bölgeyle ilgili yeni bir imar düzenlemesi yapmadıklarını hatırlatan Sözlü, şöyle devam etti: "Bir yerdeki OSB’nin yüzde 75’i dolmadan bakanlık ikincisine müsaade etmiyor. Adana OSB’nin yüzde daha 60’ı dolmadan enerji ihtisas bölgesinde yeni bir bölgenin yapılması noktasında geçmişte önemli çalışmalar yapılmış. Ceyhan’daki organize sanayi bölgesi Adanalı sanayicilerin mevcut oda temsilcilerinin talebiyle olmuştur. Bizatihi hükümet kanadının milletvekilileri ve bakanın desteğiyle Adana’ya bir imtiyaz verilmiştir. Yani bir OSB doluluk oranına ulaşmadan ikinci OSB için Adana’ya bir jest yapmışlar. Bunun o dönem imar düzenlemeleri İl Özel İdarisince yapılmış. Bizim vazifemiz öncelikle buranın 1/5000’liklerini yapmak ve hayata geçirmektir. Akabinde bir gecikme olursa 1/1000’likleri de Büyükşehir Belediyesi yapar. Bu yetki aşımı değildir."

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya ise cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin geride kaldığını; ülkeyi yönetenlerin ve belediye meclislerinin artık ekonomiye yönelmesi gerektiğini söyledi. Suriyelilerin bölgedeki varlığının çeşitli sosyolojik sorunları da beraberinde getirdiğini daha önce de vurguladığını ifade eden Çetinkaya, "Bizim anlatımımızın ardından Adana’da Suriyelilerle vatandaşlarımız arasında yaşanan kaosu da hatırlarsınız. Sosyolojik olayların yanı sıra komşu ülkelerle olan diyalogsuzluğun ihracatımızı da son derece olumsuz etkilediğini anlatmakta fayda görüyorum. Cumhurbaşkanı seçimi bugün itibariyle geride kaldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi özelde de Adana’daki işsizlik ve yatırımsızlık ortamının asgari düzeye indirgenmesi için hep birlikte ekonomiye yönelmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Adana’da ulaşım başta olmak üzere imar, çevre, şehircilik, deprem yönetimi konularına daha çok yoğunlaşılmasının önemine işaret eden Çetinkaya, büyükşehir, ilçe belediyeleri ve müdürlüklerin ortak projeler üretmesini istedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri