Büyükekşi: Büyümenin İtici Gücü İhracat Oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyümenin itici gücünün ihracat olduğunu vurguladı. Büyükekşi, ihracatçıların büyüme temposunun daha yukarıda olmasını beklediğini de dile getirdi.Mehmet Büyükekşi,...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, büyümenin itici gücünün ihracat olduğunu vurguladı. Büyükekşi, ihracatçıların büyüme temposunun daha yukarıda olmasını beklediğini de dile getirdi.

Mehmet Büyükekşi, büyüme oranları ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ekonomisi 2014 ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, ilk yarısında ise yüzde 3,3 büyüdü. Büyümenin ana kaynağının ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de ihracat olması gayet önemli.

Büyümenin net ihracat katkısı ile yavaşlamaya rağmen nispeten daha dengeli bir hale geldiğini görüyoruz. İkinci çeyrekte ihracat yüzde 5,5 artarken, ithalat yüzde 4,6 oranında geriledi. Böylelikle ihracatın katkısı 1,5 puan, net ihracatın katkısı ise 2,9 puan oldu. Bu ise ilk çeyrekte olduğu gibi büyümeye dış ticaretin önemli katkı sunduğunu ortaya koydu. TİM olarak böyle bir etkiyi öngördüğümüzü ifade etmiştik. Güçlenen sanayi rakamları ile ikinci yarıda genel büyüme verilerinin daha iyi olacağını bekliyoruz. Sene sonunda yüzde 3 ile 4 bandında bir büyüme bekliyoruz. Nitekim ihracatçının beklentisi de sene sonunda yüzde 4 büyüme rakamının yakalanacağı yönündeydi. Büyüme verilerinde yatırımların gerilemesine dair sinyallerin önemle dikkate alınmasını ve bilhassa sanayi üretiminin artmasına dair özel sektör yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğine kanaat getiriyoruz. 2014 senesinde 2013’ün aksine iç talepten ziyade dış ticaretin büyümede anahtar güç olduğu bir döneme tanık oluyoruz. Bu aynı zamanda cari açığın da gerilemesini beraberinde getiriyor. Bununla birlikte ikinci yarıdan itibaren Ortadoğu kaynaklı jeo siyasi risklerle karşı karşıya geldik. Ancak Avrupa Birliği’nde yakaladığımız yüzde 13’e varan olumlu tempo ile ihracatta artış trendinin senenin geri kalanında devamını bekliyoruz, jeo siyasi riskler barındıran bölgelerde de bir normalleşme öngörüyoruz. Dolayısıyla ihracatın büyümeye yaptığı olumlu katkının artarak devam etmesini öngörüyoruz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri