Büyük Koalisyon'u Spd’nin Tabanı Belirleyecek

Almanya'da siyaset koalisyon çalışmalarına kitlendi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon müzakerelerin başlatılması için yarın 250 delegenin onayını almak istiyor.

Almanya'da siyaset koalisyon çalışmalarına kitlendi. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon müzakerelerin başlatılması için yarın 250 delegenin onayını almak istiyor. SPD ayrıca müzakereler sonrası hazırlanacak hükümet anlaşmasını da 470 bin üyesine sunacak. Birlik Parti yönetimi ise koalisyon müzakerelerinin başlatılmasına yeşil ışık yaktı.

Büyük Koalisyon müzakereleri için Birlik Partileri (CDU/CSU) ile anlaşan Sosyal Demokrat Parti (SPD), bu konuyu parti tabanına taşıyor. Başkent Berlin’deki Willy-Brand-Haus Genel Merkezi’nde toplanacak 250’e yakın delegeye pazarlıkların başlatılıp başlatılmaması sorulacak. Birlik Partileri’nin yönetim kurulları ise dünkü telefon konferansında Sosyal Demokratlar ile hükümet kurma görüşmelerinin yapılmasını oy birliğiyle kararlaştırdı.

SPD’de parti tabanını önemli kararlara dahil etmek için oluşturulan ‘parti konventi’ne gelen delegeler de ‘evet’ demeleri durumunda önümüzdeki hafta Çarşamba günü Büyük Koalisyon için müzakereler başlanacak. Parti yönetimi, yarınki küçük çaplı genel kurulda müzakerelerin başlatılması için onay çıkacağına inanıyor.

Aynı zamanda bu oylama Genel Başkan Sigmar Gabriel için güvenoyu niteliğini taşıyor. Çünkü Birlik Partileri ile yapılan ön görüşmeden sonra Gabriel, müzakerelerin başlatılacağı yönünde emin tavırlarıyla delegelere mesaj göndermişti.Ancak müzakereler sonunda hazırlanacak hükümet anlaşmasını ise yaklaşık 470 bin üyesinin onayına sunması gerekiyor. Bilindiği gibi 22 Eylül’deki genel seçimlerden sonra ‘parti konventi’nde delegeler, Siyah-Kırmızı koalisyonunun gündeme gelmesi durumunda tüm üyelerin oylamasına sunulmasını kararlaştırmıştı. Oylamanın ise 14-16 Kasım tarihleri arasında Leipzig’de yapılacak Genel Kurul’a kadar yetiştirilmesi hedefleniyor.

Parti üyelerin nasıl tavır sergileyeceği ise hükümet anlaşmasında yer alacak konulara bağlı olacak. Örneğin SPD hükümete geldiklerinde ilk 100 gün içinde gerçekleştirmeyi hedeflediği 9 maddelik hükümet programını seçimlerden önce tanıtmıştı. Partinin ilk icraatları arasında yasal 8,50 Euro’luk asgari ücretin yürürlüğe konulması, çifte vatandaşlığın mümkün kılınması, kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki eşitsizliği yasal düzenlemeyle ortadan kaldırılması, ayrıca aynı işi yapan sabit ve kiralı işçiler için de maaş eşitliliği, çocukları evde bakım parasının kaldırılması, yuvalara yatırım, ev kiralarının artışını önlemesi, finans piyasalarının yeniden düzenlenmesi, vergi kaçaklığıyla mücadele ve adil vergilendirme gibi adımlar yer alıyordu.

Nitekim ön görüşmelerde asgari ücret konusu ve CSU’nun vaz geçmek istemediği bakım parası gündeme geldi. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer’in ise Yeşiller’in pazarlıklardan çekilmesinden sonra çifte vatandaşlık ve asgari ücret konusunda SPD ile anlaşabileceklerini dile getirmesi de dikkat çekiciydi. Alman medyasında yer alan haberlerde ise SPD’nin yüksek gelirlilere vergi artırımı ve çocuklara evde bakım parasının kaldırılması konusunda ısrarcı olmayacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan ise ZDF-Politbarometer kamu yoklamasında halkın yüzde 83’ü 8,50 Euro’luk asgari ücretten yana olduğunu ortaya koydu. Yüzde 69’luk çoğunluk ise yüksek gelirlilere vergilerin artırılmasını istiyor. Büyük Koalisyon’un kurulmasından yana olanların oranı yüzde 61 iken, yabancı araçlara otoban ücreti alınmasını talep edenlerin oranı yüzde 70’i oluşturdu. Çocukları evde bakım parasının kaldırılmasını ise yüzde 59’luk kısım istiyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri