Büyük iddia: 'Yine Meclis seçecek'

Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı seçiminde eski sisteme dönüleceğini ve Cumhurbaşkanını yine Meclis'in seçeceğini öne sürdü.

CHP Genel Başkan yardımcısı Gürsel Tekin, Anayasa’da yapılacak bir değişiklik ile Cumhurbaşkanının seçimi konusunda eskiye dönüleceğini ve Cumhurbaşkanını yine Meclis’in seçeceğini öne sürdü. Cumhurbaşkanını yeniden TBMM’nin seçmesi için Anayasa’nın 102’inci maddesinde değişiklik gerekiyor.

Gazeteport'un haberine göre; Bu konudaki görüşlerini milletvekilleri ve partililer ile paylaşan Tekin’in, ‘’Bir sürpriz olabilir, Çankaya seçimi konusunda eski sisteme dönülebilir, AKP’de de, bu yönde bazı girişimler olduğu kulağımıza geliyor’’ dediği öğrenildi.

SEÇİM 2014’DE
Türkiye’de bugüne kadar görev yapan Cumhurbaşkanları, TBMM tarafından seçildi. Abdullah Gül de, 28 Ağustos 2007 tarihinde Meclis’te yapılan seçiminin üçüncü turunda, 339 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilmişti. Eski Anayasa’ya göre TBMM’deki seçimde ilk iki turda 367, üçüncü turda 276 oy aranıyor, bu oy bulunamazsa 4. tur oylamada en çok oyu alan aday Cumhurbaşkanı seçiliyordu.

Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Meclis’te Anayasa değiştirildi ve Cumhurbaşkanlarının iki turlu sistem ile, halk tarafından seçilmesi benimsendi. Böylelikle 2014 yılında yapılacak seçimde Çankaya’ya çıkacak 12. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi karara bağlandı.

21 Eylül 2007’de yapılan değişiklik uyarınca, seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan adayın Cumhurbaşkanı seçilmesi, ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci oylama ilk oylamada en çok oy alan iki aday katıması ve geçerli oyların çoğunluğunu alan adayın da Cumhurbaşkanı seçilmesi benimsendi.

KILIÇDAROĞLU DA İSTİYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir süre önce yaptığı açıklamada ‘’ Eskiye dönülmesi lazım. Cumhurbaşkanının yine parlamentoda seçilmesi lazım' demişti. CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal da CHP lideri olduğu dönemde, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin alt yapısının bulunmadığını vurgulayarak, ‘’TBMM'de bir uzlaşma sağlanırsa Cumhurbaşkanının Parlamento tarafından seçilmesine yönelik sisteme yeniden dönülmesine destek veririz’’ açıklaması yapmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri