Büyük firmalara karşı direniyorlar

40 yıldır gömlek dikiciliği yapan dikim ustası Mehmet Çeşmeci, yaygınlaşan büyük gömlek firmalarına karşı,  gömlek dikim mesleğini ayakta tutmak için direndiğini söyledi

Gömleğin diktirmek yerine, alışveriş merkezlerindeki herhangi bir mağazadan alındığı günümüzde, 40 yıldır gömlek dikiciliği yapan dikim ustası Mehmet Çeşmeci, mesleğine devam ederek büyük firmalara karşı direniyor. Gölek diktirme alışkanlığı olanların tercih ettiğini söyleyen Çeşmeci, "Mesleğe ilk başladığım yıllarda gömlek diktirmek bir lükstü. Herkes gömlek diktiremezdi sadece zenginler diktirebilirdi. Kişinin kendi beden ölçülerine göre gömleğini diktirmesi çok özel birşeydi. Zamanla büyük firmaların ortaya çıkması ve standart kalıplarla hizmet vermeye başlamasıyla diktirmeye olan talep azaldı" dedi. 

ZAHMETLİ BİR SÜREÇ

Dikim işleminin zahmetli bir süreç olduğunu ifade eden Çeşmeci, "Gelen her müşterinin beden ölçüleri farklı oluyor dolayısıyla her müşteriye farklı kesim de gömlek dikmek zorunda kalıyorum. Beden ölçülerini alıp gömleği dikme süreci neredeyse iki günü buluyor. Büyük firmalar bu işi teknolojiyle birlikte makineleştirdiği için tek bir kalıp halinde oluşturup binlerce gömlek üretebiliyor. Buraya gelen bir müşteri beden ölçülerini verdikten ancak iki gün sonra gömleğini alabiliyor fakat mağazaya gittiğinde istediği gömleği istediği anda alabiliyor. Bu durum gömlek dikimine olan talebin bitmesine neden oldu. Ama hala kendi kalıbına göre gömlek giymeyi alışkanlık haline getirmiş vatandaşlarımız var. Bu tür müşterilerimiz mağazalardan aldıkları gömlekleri giyemediklerini söylüyorlar. Konya'da gömlek dikimine olan talep ise iyi seviyelerde diyebiliriz. Günde mutlaka bir müşteri geliyor. Bende ayakta durmaya çalışıyorum" şeklinde konuştu

SAATİN ÖLÇÜSÜNÜ BİLE ALIYORUM

Erkekler için gömleğin önemine değinen Çeşmeci, " Gömlek her şeyden önce erkeğe kişilik kazandırıyor. Düzgün dikilmiş, üzerine oturan bir gömlek kravatıyla ve takım elbiseyle erkeğin en iyi kostümüdür. Tabii ayakkabı da önemli. İyi dikilmiş bir gömlek kendini her daim belli eder" dedi.

Hazır dikilmiş gömlekle özel gömleği duruşundan anlaşılacağını söyleyen Mehmet Çeşmeci, şunları söyledi: "Özel dikilmiş gömlek yaka duruşundan hemen anlaşılır. Mimar nasıl binaların planını çıkarır, biz de ölçü alırken müşterilerimiz bedeninin röntgenini çekiyorum. Boynu yüksekse daha yüksek bir yaka yaparım. Boynu kısa olur, göbekli olur, dik omuzlu ya da düşük omuzlu olur. Manşette saatin ölçüsünü bile alıyorum ki saat taktıklarında rahat etsinler, yoksa saat takılıp kalır gömleğe.

"KİLO PROBLEMİ OLANLAR GELİYOR

Dükkanına gelen müşterilerin bir kısmının mağazalarda istediği ölçüde gömlek bulamayan müşteriler olduğunu söyleyen Çeşmeci, Bazı kilo problemi olan vatandaşlarımız mağazalarda kendilerine uygun bedende gömlek bulamıyor. Bu tür vatandaşlarımızın sayısı az olduğu için her mağazada istedikleri gömleği bulmaları zor oluyor. Mağazadan aldıkları gömleği kendilerine tam olarak uygun olmadığı için her şekilde zaten terziye gidiyorlar. Vatandaşlarımız algığı gömleği terzide düzelttirmek yerine gömlek diktirmeyi tercih ediyor. Çare olarak gömlek diktirmeyi seçiyorlar bu tür müşterilerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Gömlek dikim işini severek ve zevk alarak yaptığını söyleyen Mehmet Çeşmeci, şunları söyledi: “40 yıldan beri gömlek dikim işiyle uğraşıyorum. Eskiden annelerimiz babalarımız bir sanat öğren, elinde işin olsun derlerdi bizde bu şekilde işe girdik. Benden sonra devam edecek, bu mesleği miras bırakabileceğim kimse kalmadı. Maalesef bu meslekte artık çırakta yetişmiyor. Yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Gömlek diktirmeyen gençler zaten dikim işinde çalışmak istemiyor. Benden sonra gömlek dikme mesleğini yapan iki üç usta kaldı. Onlardan sonra da kimse kalmaz ve zamanla yok olur. Yıllar önce herkesin hevesle ve heyecanla baktığı bu işe şimdi ilgilenenlerin bu kadar az olması beni üzüyor."

ALİ İBİLEME/HAMDİ BUĞUR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri