Busiad Başkanı Yöney: Şirketlerde Devir-teslime Bugünden Hazırlıklı Olmalıyız

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu üyelerine yönelik ‘Ebeveynler ve Çocukları’ buluşmasının yedincisini gerçekleştirildi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu üyelerine yönelik ‘Ebeveynler ve Çocukları’ buluşmasının yedincisini gerçekleştirildi. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, ‘Şirketlerimizde devir-teslime bugünden hazırlıklı olmalıyız’ dedi.

Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) sponsorluğunda Sheraton Otel’de düzenlenen ve Türkiye’nin önde gelen kişisel gelişim uzmanlarından Mümin Sekman’ın ‘Her şey seninle başlar’ konulu sunumuyla renklenen buluşmada, BUSİAD’ın yeni üyeleri Ayhan Korgavuş ve Mustafa Tosun’a da dernek rozetleri takıldı.

‘Ebeveynler ve Çocukları’ buluşmasının açılış konuşmasını yapan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, söz konusu etkinliği, 'BUSİAD’ın en anlamlı ve duygusal organizasyonlarından birisi' olarak tanımladı. Yöney, “Konumuz; bizim için en değerli varlık olan evlatlarımız ve yeri geldiğinde çocuğumuz gibi gördüğümüz işimiz. Adeta evladımız olan işimizi, kızlarımıza, oğullarımıza emanet etmenin heyecanını ve karmaşık duygularını yaşıyoruz. Şirketlerimizin nesilden nesle büyüyerek varlığını sürdürmesi hepimizin en büyük arzusu… Biz bu bayrağı devraldık ve gün gelecek bizden sonraki nesle bırakacağız. Ancak biliyoruz ki bu devir-teslim gününe, bugünden hazırlanmamız gerekiyor.” dedi.

Dünyada 200, 300 yıllık şirketler bulunduğunu, hala en büyük kağıt üreticilerinden İsveçli Stora’nın 700 yaşında olduğunu ifade eden Yöney, uzun ömürlü bu şirketlerde gelenek ve yenilik dengesinin çok iyi kurulduğunu söyledi.

GİRİŞİMCİLİĞİ GERİ PLANDA BIRAKIP REKABETÇİ OLAMAYIZ

‘Ebeveynler ve Çocukları’ buluşmasının sponsoru TEB’in Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz da, 'kurumsallaşma' ve 'girişimcilik' kavramlarına vurgu yaptı. “Şirketlerimizi bundan sonraki dönemde kurumsallaştırarak girişimci yöneticilere bırakmak zorundayız” diyen Boz, gelişmiş ülkelerde 25 yıldır konuşulan fakat Türkiye’nin gündemine son 5 yıldır ciddi biçimde oturan girişimcilik üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Boz, şunları kaydetti: “Girişimcilik günümüzde niye bu kadar çok konuşulur oldu? 19. yüzyılda, sanayi toplumunu ve haliyle babadan oğla geçen sermayeyi konuşurken, günümüzde girişimciliği dilimizden düşürmüyoruz. Çünkü geçmişte önemli olan sermayeydi, şimdi ise girişimcilik. Dolayısıyla yaşadığımız bilgi toplumunda girişimcilik, en önemli ekonomik faktör olarak yerini almaya başladı. Fakat Türkiye’de girişimciliğin ruhunu henüz pek anlayamadık. Gelişmiş ülkelerde ilkokuldan itibaren girişimcilik dersleri veriliyor. Bizde ise bırakın ilköğretimi, yüksek okul düzeyinde bile ayrı bir girişimcilik fakültemiz yok. Sadece üretimi ön plana alıp girişimciliği geride bırakarak rekabetçi olamayız. Neden kurumlarımızda, yüksek performanslı çalışanlarımızdan bahsederiz de hiç girişimcilikten bahsetmeyiz. Oysa tam tersi olmalı. Girişimciliği fazlasıyla odakta tutup rekabette ön plana çıkmak zorundayız.”

TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’dan sonra söz alan Türkiye’nin önde gelen kişisel gelişim uzmanlarından Mümin Sekman ise ebeveynler ile çocuklarına, 'Her şey seninle başlar' ana temalı ilgi uyandıran bir başarı sunumu yaptı. 'Tek bir şeye odaklanmak' olarak tanımladığı başarının temelde, seçmek ve vazgeçmek üzerine kurulu olduğunu anlatan Sekman, uyumlu karakter ile kariyerin sürdürülebilir başarıyı getirdiğini vurguladı.

Gençlik yıllarında hayatını şekillendiren sözün, 'Başarının bedelini bir dönem ödemeyenler, başaramamanın bedelini öbür boyu öderler' olduğunu belirten Sekman, başarmanın bir anlamda şaşırtmak anlamına geldiğini de vurguladı. Mümin Sekman şöyle devam etti: “Şaşırtmıyorsanız kariyer hatası yapıyorsunuz demektir. ‘İlk’lerin ve ‘en’lerin başarı oranı hep çok güçlüdür. Bu her alanda geçerli… ‘İlk’lerin ve ‘en’lerin başarı öyküleri hep daha çarpıcı ve çekicidir. Haliyle yaratılan enerji dalgası da daha yüksektir. Ne iş yaparsan yap, ancak Türkiye’deki bütün insanlardan daha iyi yap. Öte yandan başarı; yasal ve ahlaki sınırları aşmadan sonuç almaktır.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri