Bursa’nın Büyüğü Oyak Renault

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) gerçekleştirdiği 'Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması'nın 2013 yılı sonuçları açıklandı. Ciro baz alınarak yapılan araştırmada, 8 milyar 684 milyon lira ile Oyak Renault birinci oldu. 7...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) gerçekleştirdiği 'Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması'nın 2013 yılı sonuçları açıklandı. Ciro baz alınarak yapılan araştırmada, 8 milyar 684 milyon lira ile Oyak Renault birinci oldu. 7 milyar 353 milyon lira ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ikinci ve 2 milyar 542 milyon lira ile Bosch üçüncü sırayı aldı.

Oda merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, araştırmada firmalardan 2013 yılına ilişkin alınan üretimden satışları, ihracatları, brüt katma değerleri, vergi öncesi dönem karları ile var ise zararları, net varlıkları, öz sermaye toplamları ve çalışan sayılarıyla ilgili detaylı bir analiz yaptıklarını kaydetti.

2013 yılında dünya ekonomisinin yüzde 2,4 büyüdüğünü, Türkiye ekonomisinde ise büyüme hızının yüzde 4,1 olarak gerçekleştiğine işaret eden Burkay, Bursa ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,4 büyüyerek hem 2012 yılının hem de Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını ifade etti. Kentin geçtiğimiz yıl 7,9 ihracat artışı sağladığını belirten Burkay, işsizlik oranının da 6,6’da kaldığını vurguladı.

CİROYA GÖRE İLK 10

250 Büyük Firma Araştırması’nın sonuçlarını açıklayan Burkay, listeye bu yıl 33 yeni firmanın girdiğini söyledi. Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın ciro toplamlarının 2013 yılında 31 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Sektörlerin toplam ciroları incelendiğinde geçen yıla göre yüzde 2,4 artış olduğu görülmektedir. Otomotiv sektöründeki cirolar 2013 yılında yüzde 11 artışla 15 milyar dolara ulaşırken, tekstil sektörünün cirosu ise 4 milyar doları aştı. Ciroya göre ilk 10 firma ise sırasıyla Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Karsan, Türk Prysmian, Korteks ve Özdilek’ten oluştu."

4,5 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER

Ücretler, faiz ve kira gelirleri ile vergi öncesi kar rakamları toplamından oluşan katma değer rakamlarının özellikle Bursa ekonomisi için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Burkay, "2002 yılına kadar azalma eğiliminde olan brüt katma değer rakamları küçük dalgalanmalar ve 2009 krizinin etkisi dışında artış eğilimini sürdürmektedir. Katma değer rakamı 2013 yılında 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir." dedi.

125 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İlk 250 firmanın istihdam rakamları incelendiğinde tekstil sektöründeki düşüşün ve otomotiv sektöründeki artışın dikkat çektiğini belirten Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın 2013’te 125 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. İbrahim Burkay, "2013 yılında en fazla istihdam sağlayan firma Tofaş oldu. Oyak Renault, Bosch ve Özdilek de istihdamda Tofaş’ı takip eden firmalar oldu." diye konuştu.

'REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMALIYIZ'

Burkay, 2013 yılı araştırma sonuçlarının sektörlerin performansının ekonomik büyüme ve mali istikrardan önemli ölçüde etkilendiğini belirterek, mali risklerin daha iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Burkay, "Orta ve uzun vadeli hedef sektörlerin rekabet gücünü artıracak yapısal önlemleri almak ve uygulamak olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

'BİZE GELEN MÜRACAAT YOK'

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Burkay, ‘Paralel yapı paranoyası ile Bursalı şirketlerin defterlerine el konulduğu ve şirketlerin batırılmaya çalışıldığı’ yönündeki soru üzerine şunları söyledi: "Baskı gördüğüne ilişkin hiçbir şirket bize başvuruda bulunmadı. Bahsettiğiniz mertebede farklı baskılar varsa bunları kabul etmemiz mümkün değil. Ama bu anlamda Bursa’da bize gelen bir talep yok. Hiçbir başvuru yok. Siz bir firmayı batırmak istiyorsanız o firmanın banka hesaplarına el koyarsınız. Banka hesaplarına el konulmuş bir tane firma var mı, yok. Defter incelemekle firma batmaz. Ama sizin banka transferleriniz, banka hareketleriniz, ihracat yapmışsınızdır, ihracattan para gelmiştir, o ara bloke edilmiştir, bu sizi batırır. Böyle bir gelişme şu ana kadar duymadım. Geçmişte bunlar oldu." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri