Bursalı İşadamları Savunma Sanayisi İçin Ankara'ya Çıkarma Yaptı

Bursa'nın uzay, savunma ve havacılık merkezi olması amacıyla bir grup işadamı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odsı (BTSO) organizasyonuyla Ankara'ya iki günlük çıkarma yaptı.

Bursa'nın uzay, savunma ve havacılık merkezi olması amacıyla bir grup işadamı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odsı (BTSO) organizasyonuyla Ankara'ya iki günlük çıkarma yaptı. Heyet Çankaya Üniversitesi, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD), Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nı ziyaret etti.

İki günlük yoğun ziyaretler hakkında açıklama yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, "Kümelenme çalışmalarında ilk somut adımın atıldığını ve bir yol haritası çıkardığımızı söyleyebilirim. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde gördük ki BTSO’nun bu sürece liderlik yapması, herkesi fazlasıyla heyecanlandırıyor. Ziyaretlerde ayrıca Bursa sanayisinin ne kadar önemsendiğini de görme fırsatı bulduk. Türkiye’de bir oda, kümelenme çalışmalarında ilk defa bu kadar etkin bir rol üstleniyor. Bursa ile ilgili beklentilerin yüksek olduğunun farkındayız ama eminim ki bu beklentileri fazlasıyla karşılayabiliriz. Buradan edindiğimiz bilgi ve tecrübeler doğrultusunda savunma sanayisi arama toplantılarıyla süreci hızlandırmayı, BTSO’da kümelenme eğitimleri düzenlemeyi ve en kısa zamanda Bursa’nın savunma sanayisi envanterini çıkarmayı planlıyoruz. Bursa’da savunma sanayisinde faaliyet gösteren tüm firmaları biraraya getirerek, ziyaret gerçekleştirdiğimiz kurumların bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak, kümelenme çalışmalarında aradaki farkı en kısa zamanda kapatacağımıza inanıyorum." dedi.

BTSO heyeti, Ankara temaslarında Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Güvenç'i de ziyaret etti. Kümelenmenin gönüllülük esasına dayandığını belirten Rektör Güvenç, "Kimse bize zorla bunu yapın demiyor. Biz Çankaya Üniversitesi olarak şehrimizdeki, bölgemizdeki ve ülkemizdeki tüm sorunların bizi ilgilendirdiğini düşünüyoruz. Kümelenme konusunda da diğer ülkelerin yaptıklarını yaparak, onları taklit ederek ilerlemenin çok yanlış olduğunu düşünüyoruz. Onların 40-50 sene önce geçtikleri yoldan biz yeni geçiyoruz fakat şartlar farklı olduğu için izlenen yolun da farklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, küme kavramını bilen insanlar batının ne yaptığını öğrenecek, çalışacak, analiz edecek ve yerele uygularken çok dikkatli olacak, çünkü sosyal hayatlarımız, yaşam biçimlerimiz onlardan çok farklı. Sizin de Bursa olarak, kümelenme çalışmalarını BTSO önderliğinde, sanayi önderliğinde başlatmanızı çok doğru bir hamle olarak görüyorum." şeklinde konuştu.

Bursa heyetini kabul eden OSTİM Başkanı Orhan Aydın da rekabet analizi yapılması gerektiğini dile getirerek, "Gerekli çalışmaların sonunda bütün sanayi kollarına değil de belli alanlara odaklanmamız gerektiğini anladık. Aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalarımızı biraraya getirmemiz gerektiğini, aksi halde taşeron firma olmaktan öteye geçemeyeceklerini gördük. Kümelenme kavramı ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) de bu anlayışla doğdu." dedi.

SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, heyetten savunma ve havacılık kümelenmesi hakkında bilgi aldı. Baysak, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde havacılık ve savunma sanayisi sektörünün hızla gelişeceğini öngörüyoruz. Sivil havacılığın önemi de her geçen gün kendini hissettirerek artıyor. Airbus ve Boeing firmaları, mevcut siparişleri sekiz yılda ancak tamamlayabiliyor. Dolayısıyla bu sektörde bir açık, fırsat söz konusu. Avrupalı sanayiciler ve Avrupa ülkeleri, ürünlerinde yerlileştirme yapmaya çalışıyorlar. ABD, savunma harcamalarını kısıyor. Bu da ister istemez kümelenmenin yolunu açıyor fakat kümelenme dediğimiz iş de çok kolay değil. Ağır ve emin adımlarla ilerlemek lazım. Hangi firma ne iş yapar, hangi işi iyi yapar, hangi işte yetenekli gibi soruları sorarak şirketlerin kılcal damarlarına kadar inmek, yani envanter çıkarmak lazım."

Heyeti kabul eden Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan ise sektörde yan sanayi oluşturmak için kimsenin kimseyi zorlamasının gerekmediğini vurguladı: "Rekabet edilebilirlik dünyasında bir yan sanayi kurgulanıyor. Daha efektif, sıfır stokla yönetim gibi kavramlar gelişiyor. Yan sanayi de bu rekabet dünyası içinde kendi kendine gelişiyor, çünkü nihai kullanıcının önüne bir sürü opsiyonla çıkmak gerekiyor. Bizim sektörümüz tek alıcılı, devlet alıcılı bir sektör olduğu için rekabet dünyası bizde farklı çalışıyor. Kümelenmeyi de destekliyoruz, çünkü mesela bugün sizinle yaptığımız toplantıyı bir kere yapıyoruz. Eğer hepinizle ayrı ayrı toplantı yapmaya kalksaydık, hem sizin hem de bizim en az altı ayımız giderdi. Kümelenmenin birinci amacı da zaten bu, toplam bir akıl üretmek."

BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er'in de bulunduğu heyette, birçok işadamı ve SİAD yöneticisi yer aldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri