Bursalı Bıçakçılar Çifte Bayram Yapıyor

Dünyaya nam salan 700 yıllık bir tarihe sahip olan Bursa bıçakları, Kurban Bayramı öncesi büyük ilgi görüyor.

Dünyaya nam salan 700 yıllık bir tarihe sahip olan Bursa bıçakları, Kurban Bayramı öncesi büyük ilgi görüyor. Geçen yıllarda ihtiyaçlarını Avrupa ülkelerinden karşılayan Senegal, Mısır ve Irak gibi Müslüman ülkeler, bıçak için Bursa’ya yönelince ustalar arefe gününe kadar mesai planlaması yaptı. Şehirde irili ufaklı 300 bıçak atölyesi faaliyet gösteriyor.

Bugünlerde, bayram telaşı birçok kesimi sararken, Bursalı bıçakçılar da siparişleri yetiştirme gayretinde. Çin’den getirilen ucuz bıçaklar ithalatı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kilo başına kesilen 2 dolar verginin 18 dolara yükseltilmesiyle kesilince bıçakçıların yüzü güldü. Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen, kesici aletlerde gümrük vergisi olarak kilo başına 18 dolar uygulandığını söyledi. Gülşen, "Daha evvel 2 dolar uygulanıyordu. Ucuz Çin bıçakları bize rakipti. Ancak artan vergiyle birlikte üreticiler rahatladı. Kaçak yollardan girişler yapılıyor ama artık yerli üretici kalitesinden dolayı tercih ediliyor. Bursa bıçağı 700 yıllık bir tarihe sahip. Bıçaklarımız; tasarımıyla, yapılmasıyla el sanatlarını en güzel temsil ediyor. Türkiye’de ‘bıçak’ denilince akla Bursa gelir. Bıçağın başkenti Bursa’dır. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız tasarım yarışmalarıyla tanıtımda etkili bir noktaya geldik" dedi.

İNTERNETE ‘BIÇAK’ YAZILSA BURSA ÇIKAR

Şehirde irili ufaklı 300 bıçakçı atölyesinde yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Gülşen, Kurban Bayramı öncesi ustaların siparişleri yetiştirmekte zorlandığını söyledi. Tanıtım eksikliğinden dolayı geçen yıllarda sıkıntı yaşadıklarını işaret eden Dernek Başkanı Gülşen, "İnternete girip, ‘bıçak’ yazılınca Bursa çıkıyor. Artık kalitemizi herkes gördü, biliyor" diye konuştu.

KURBAN BIÇAĞI 15-25 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Büyükbaş kesimi için kullanılacak iyi bir kurban bıçağının fiyatının 15-25 TL arasında değiştiğine dikkat çeken Mülazım Gülşen, küçükbaş kesimi için ise 10-15 liralık bıçakların bulunduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerini bırakarak Türkiye ve Bursa’ya yönelen Müslüman ülkelerin de bu bayram öncesi artan işlerde etkisi olduğunu vurgulayan Gülşen şunları kaydetti: "ABD’ye bıçak ihraç eden arkadaşlarımız vardı. Son iki yıldır ise özellikle Mısır’a çok bıçak gönderiliyor. Bayram öncesi işyerleri ve kurumlar 9 günlük tatile girerken biz bayram gecesine kadar mesai yapacağız. Dünya ülkeleri artık bıçakta kalite arıyor."

Pirge Bıçak Limited Şirketi Sahibi Ömer Pirge ise Senegal, Irak ve Mısır gibi Müslüman ülkelerin Bursa bıçağına yöneldiğini dile getirdi. Pirge, "Geçen sene de işleremiz çok iyiydi, ancak bu sene bayram öncesi sektörde işler yolunda" dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri