Bursa, Ürünlerini Tescilletecek, Coğrafi İşaretlere Ağırlık Verecek

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Bursa Bilecik ve Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile başlatılan 'Menşei Bursa Projesi', Bursa'nın marka ürünlerini tescilleyecek.

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Bursa Bilecik ve Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile başlatılan 'Menşei Bursa Projesi', Bursa'nın marka ürünlerini tescilleyecek.

198 bin TL bütçeli projeyle birlikte Avrupa Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu (Elma-tp) tarafından 400 bin Euro ile desteklenen Coğrafi İşaretleme Projesi hayata geçirildi. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’nın bugüne kadar sadece 5 değerini, Ordu ve Şanlıurfa gibi kentlerin ise en az 20-25 değerini tescillettiğini söyledi.

Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından Bursa’nın dünya çapında bir gastronomi markası olmasını sağlayacak Menşei Bursa Projesi kapsamında 'Coğrafi İşaretleme Paneli' ve lansman toplantısı Hilton Otel’de düzenlendi. Her iki projenin de tanıtımını yapan Bursa Vali Yardımcısı ve İl AB Daimi Temsilcisi Ahmet Hamdi Usta, Bursa’da 218 projede 21 milyon 339 bin 159 Euro AB destekli hibenin kullanıldığını söyledi. Şehrin bölgesel ve illere özel projelerden arındırılmış proje sayısına göre beşinci, kullanılan hibe miktarı açısından ise dördüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Usta, 2010-2012 yılları arasında Bursa’da toplam hibe miktarının 12 milyon 980 bin 819 Euro olduğunu açıkladı.

'Avrupa Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu' (elma-tp) projesi hakkında da bilgi veren Usta, AB Bakanlığı Ulusal Ajans Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programı kapsamında ‘Yerel Üreticiler Eğitim Platformu Projesi'nin 33 bin proje arasında kabul edildiğini vurguladı. Usta, yöresel ürünlerin tanıtımının ve inovasyon gelişiminin sağlayacağını ifade etti. Vali Yardımcısı Usta, şunları kaydetti: "Projenin amacı yöresel üretime dayalı küçük ve orta ölçekli İşletmelerde (tarım ve gıda) kolay erişebilir ve kariyer odaklı mesleki eğitim ve eğitim ortamları oluşturarak, firmaların pazar paylarını ve yeni pazarlara girme kapasitelerini artırmak, böylelikle işletmelerin, bölgenin ve ülkenin rekabet gücüne ve büyümesine katkı sağlamaktır. ELMA-TP Projesi'nin diğer amacı da ‘Avrupa Küçük İşletmeler Yasası Prensipleri’nin ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan uygulamalarına da katkı sağlamaktır. Avrupa Küçük İşletmeler Yasası Prensipleri 5 Haziran 2011 tarihinde Başbakanlık genelgesi olarak yayımlanmış ve tüm kamu kurumlarının çalışmalarında bu prensiplerin dikkate alınması konusunda talimat verilmiştir. Yerel kalkınmada eğitimli iş gücünün oluşturulması, etkili ve modern altyapıların tesisi, yerel toplulukların kendi sorunlarına çözüm arayabileceği bilincin oluşturulması, yerel aktörlerin kapasitesinin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Proje kapsamında yapılacak faaliyet ve uygulamalarla geleneksel sektörler ve yerel üreticilerin ortaya koyduğu ürün ve hizmetleri, gelenekselleşmekten kaynaklanan tekdüzelik yerine değişim ve inovasyon becerileriyle geliştirmektir."

"SADECE BEŞ DEĞERİMİZİ TESCİL ETTİRMİŞİZ"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise sadece gastronomi için ülkelerin, mutfak kültürünü öğrenmek için gezen bir turist kitlesi olduğunu kaydetti. Vali Karaloğlu, "Bu insanların ekonomik durumları çok iyidir. Elimizdeki gastronomi değerleri ön plana çıkarabilir, kentin tanıtımına bir araç haline getirebilirsek kentimizin turizm pastasını da büyütmüş oluruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Gemlik Atı, Mustafakemalpaşa tatlısı, İnegöl köftesi, Gemlik zeytin, İznik çinisinin coğrafi işaretleme çalışmasının tamamlandığını görüyoruz. Beş değerimize coğrafi işareti almışız. Ordu, Şanlıurfa gibi Anadolu kentlerine baktığınızda en az 20-25 değerin tescillendiğini gördüğümüzde üzülüyoruz. Keles bebeği ve Yenişehir çerezlik çekirdekle ilgili coğrafi işaretleme çalışmasının devam ettiğini görüyoruz. Bursa bu 5 değerden ibaret değil. Siyah incir, deveci armudu, kestane şekeri, enginar, enginar konservesi, cantık, pideli köftemiz, Bursa kebabımız, havlumuz, şeftalimiz var, Bursa bıçağımız var, Gedelek turşumuz gibi onlarca, yüzlerce değerimiz var. Her biriyle ilgili odalarımız, borsalarımız, kamu kurumlarımız ortaya çıkaracak, sonra da bunları kurumlarla eşleştirmemiz gerekiyor." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu üyesi Şakir Umutkan da Bursa ile özdeşleşen siyah incir, kestane şekeri, Gemlik atı, Mustafakemalpaşa tatlısı, Gemlik zeytini gibi onlarca ürünü coğrafi işaretleme ile ön plana çıkarmak adına taşın altına ellerin konulması gerektiğini söyledi. Umutkan, "Kentimize gelen turistler, bizlere kendi zenginliklerini tanıtırken biz de Bursa’yı onlara tanıtma imkanı yakalıyoruz. Bizim onlara anlatacak daha çok zenginliğimiz var, ancak elimizdekilerin değerini henüz tam olarak kavramış değiliz. BTSO geçmişte olduğu gibi gelecekte de Bursa’nın potansiyelini doğru yönlendirme ve artırma çalışmalarına devam edecektir." diye konuştu.

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak da yaptıkları konuşmada şehrin ürünlerinin tescil ettirilmesinin hayatiyet taşıdığını dile getirdiler.

Turizm ve tanıtım için Türkiye genelinde yapılan ilk coğrafi işaretleme çalışması ile 50'nin üzerinde ürün dünyaya tanıtılacak. Proje kapsamında, coğrafi işareti teşvik etmek ve farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalar, tanıtım faaliyetleri, Coğrafi İşaretler ve Gastro Turizm Paneli, Yöresel Ürünlerle Gastronomi Festivali, 1. Uluslararası Aşçılar Zirvesi gerçekleştirilecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri