Bursa, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne Girmese 53 Yıl Bekleyecekti

‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ isimli dosya ile Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesini sağlayan ekibin Başkanı Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, “Bursa’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne...

‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ isimli dosya ile Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesini sağlayan ekibin Başkanı Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, “Bursa’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi bizi çok sevindirdi. Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan bildiriye göre, eğer bu yıl Bursa listeye giremeseydi ancak 53 yıl sonra başvuru tekrar yapılabilecekti.” dedi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısı gösteren ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ başlıklı dosyasını masaya yatırdı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesindeki Mimarlar Odası Bursa Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya; akademik oda temsilcileri, Bursa alan başkanlığı UNESCO çalışma grubu üyeleri ile oda üyesi çok sayıda mimar katıldı.

Sürece ilişkin bir sunum yapan Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Bursa Alan Başkanlığı ekibi tarafından hazırlanan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme başarısı gösteren ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

EĞER BU YIL LİSTEYE GİRMESE 53 YIL BEKLEYECEKTİ

‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ isimli dosya ile Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesini sağlayan ekip başkanı Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, dosyanın kabul sürecini anlatırken, “Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’nin 12., dünyanın da 998. sırasına yerleşti. Çalışmalarımız, M.Ö. 185 yılında Bitinyalılar tarafından kurulan, Roma ve Bizans dönemlerinden sonra 1326’da Osmanlı topraklarına katılan ve başkent ilan edilen Bursa’nın üstün evrensel değerinin; İstanbul, Osmanlıların başkenti olana kadar geçen süredeki kentleşme modeli üzerinden okunması çerçevesinde yoğunlaştı. Toplam 6 alanda başvurumuzu yaptık. 6 alanla ilgili arama toplantılarında her alanın güçlü ve zayıf yanları, fırsat ve tehditlerden oluşan GZFT analizleri yapıldı. UNESCO aracılığıyla ICOMOS’un gönderdiği uzmanlara alanlar anlatıldı.” şeklinde bilgi verdi.

Son aşamada ise 15-25 Haziran 2014 tarihleri arasında Katar’ın Doha kentinde düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Bursa’yı anlattıklarını vurgulayan Prof. Dostoğlu, “Osmanlı dönemindeki kentsel ve kırsal alanlar bütününün üstün evrensel değerinin, bin 400 kişi karşısında yalnızca 2 dakikada en iyi şekilde anlatılması ve delegelerin ikna edilmesi gerekiyordu. Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi bizi çok sevindirdi, çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan bildiriye göre, eğer bu yıl Bursa listeye giremeseydi ancak 53 yıl sonra başvuru tekrar yapılabilecekti.” diye konuştu.

Toplantı sonunda. Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına Başkan Can Şimşek, Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu’na teşekkür plaketi ve çiçek takdim ederken, toplantı, hatıra fotoğrafı çekimiyle sonlandırıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri