Bursa Siyah İncirinden Bu Yıl En Az 30 Milyon Dolar Bekleniyor

Bu yıl ihracata en az 30 milyon dolarlık gelir beklenen Bursa siyah incirinin imajını bozacak yanlışlara karşı üreticiler uyarıldı.

Bu yıl ihracata en az 30 milyon dolarlık gelir beklenen Bursa siyah incirinin imajını bozacak yanlışlara karşı üreticiler uyarıldı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), Bursa’nın nadide meyvelerinin ürün bazında tanıtım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında ‘Bursa Siyahı İncirini Koruyalım’ sektör toplantısı yapıldı. Bursa’nın en popüler tarımsal ürünlerinden ve ihracatta önemli bir yere sahip olan 'Siyah İnciri’ni her yönü ile korumak amacıyla Bursa Valiliği himayelerinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde UİB toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bursa Valisi Şahabettin Harput başta olmak üzere Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ve il protokolü ile muhtarlar katıldı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen toplantını geleneksel hale geldiğini belirtti. Bursa’da yetiştirilen siyah incirin organik ürünlere yakın olduğunu anlatan Salih Çalı, özellikle tarım ilacı kalıntıları, hormon kullanımının yapılmaması, kesim ve ihraç tarihlerine uyum ile ilgili bilgilendirmeye bulunulduklarını söyledi. Bu yılki kesimin ağustos ayının ilk haftalarında başlayacağını anlatan Çalı, bunun da kesim ve ihraç tarihini belirleyen Ekonomi Bakanlığı ekibinin belirteceği tarihte yapılacağını kaydetti.

Bursa siyah incirinin ihracata da lider olduğunu anlatan Salih Çalı, “Siyah incir, yaklaşık 40 köyde 2009’da meyve ihracatında turunçgiller hariç dördüncü sırada. Ondan sonra ki yıllarda da Türkiye’nin meyve ihracatında ilk 10’a girmesi sonrasında bu ürüne daha fazla sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor. Dünya incir üretiminde Türkiye birinci sırada. Bursa siyah inciri de taze ihracat yönü ile birinci sırada.” dedi. Bu ürüne sahip çıkılmasını isteyen Salih Çalı, “Domates ve biberde yüzde 10 analiz şartı devam ediyor. Armut ihracatının da 2009’da basında çıkan haber yüzünden kesilmiş durumda. Kesinlikle Bursa siyah inciri için böyle bir şeyin olmaması için çaba göstermeliyiz.” şeklinde konuştu.

    EN AZ 30 MİLYON DOLARLIK İHRACAT BEKLENİYOR

    Siyah incirde Türkiye’den geçen yıl 30 milyon dolarlık 15 ton civarında ihraca yapıldığını anlatan Salih Çalı, “Bunun da yaklaşık yarısı Bursa’dan UİB üzerinden yapıldı. Bu sene de en azından o kadar olacağını umuyoruz. Burada tüketiciler ve ihracatçılarımızın Bursa siyah incirini imajını bozacak yanlışa düşmemeleri gerekiyor.” uyarısında bulundu. 'Yeni pazar var mı?' sorusuna ise Salih Çalı, şu cevabı verdi: “ABD, Bursa siyahı incirine 2007 yılında ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı resmi başvuruya ve aradan geçen 7 yıla rağmen henüz olumlu bir yanıt almış değiliz. Buna ipe un seriyor ifadesini kullanıyoruz. Buna başlangıçta Akdeniz meyve sineğinin olabileceği endişesi ile karşı çıktılar ama görüşmelerimiz sonrasında geçen yıl ABD’den tarım bakanlığından bir heyet gelerek incir bahçelerinde inceleme yaptı. Burada sineğe rastlanmadı, bahçelerde alım yerlerde ve depolarda incelme yaptılar. Sonucunda da kendi belirleyecekleri sınır ve şartlarda bir protokol kapsamında ihraç izni vereceklerdi ve bunun ABD’de ki geçen yıl başkanlık seçiminden önce olacağına da söylediler. Ama maalesef ABD’den olumlu bir sonuç gelmedi.”

    SİYAH İNCİRİN TARIM İLACINA İHTİYACI YOK

    Vali Şahabettin Harput ise Bursa siyah incirinin önemine değinirken, “İncir konusunda yoğun bir çaba içindeyiz, başta İngiltere olmak üzere incirimizi Avrupa’ya ihraç ediyoruz. En son Amerika’nın bir talebi oldu, bu, üzerinde ısrarla çalıştığımız bir konu. Bunun dışında özellikle bizim incir ile alakalı bazı hassasiyet arz eden ve hepimizin dikkat etmesi gereken sorunlarımızda var. Özellikle tarım ilacı kullanılması.” dedi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi koruma bölümde yapılan çalışmada Bursa siyah incirinde tarım ilacı kullanımına gerek olmadığı sonucuna varıldığını anlatan Harput, “Doğal denge kendiliğinden yürüyor, müdahale etmezsek şayet yürüyor. Sadece incire değil hemen bitişiğinde ki bahçelerde önemli. Bursa siyah incirinin imajına zarar verdirmemek durumundayız. Özellikle kesinlikle Ethephon denen hormon ilacını kesinlikle kullanılmayacak.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri