Bursa Fotofest 2013'te Coşkulu Kapanış

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Bursa Kent Konseyi’nin (BKK) organizasyonuyla, BUFSAD ve gönüllülerin özverili çalışmalarıyla bu yıl üçüncüsü yapılan Bursa FotoFest, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’ndaki kapan.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Bursa Kent Konseyi’nin (BKK) organizasyonuyla, BUFSAD ve gönüllülerin özverili çalışmalarıyla bu yıl üçüncüsü yapılan Bursa FotoFest, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’ndaki kapanış töreniyle sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, Bursa FotoFest’in açılışını bir hafta önce coşkuyla yaptıklarını, süre boyunca Bursa’da fotoğrafın tüm güzelliklerini hissettiklerini söyledi. Ödünç, fotoğraf ve Bursa adına gönlünü ortaya koyan herkese teşekkür etti.

BKK Başkanı Semih Pala, gönüllülerle birlikte yoğun bir çalışmanın sonuna geldiklerini belirtti. Sosyal bir alanda yapılan ve toplumla paylaşılan önemli bir konuda Bursa olarak başarılı olduklarını ifade eden Pala, Bursa’nın dünya çapında bir iş yaptığını dile getirdi. Festival kapsamında 222 sanatçının 86 sergisi ve 2 bine yakın fotoğrafından oluşan dünyanın en büyük fotoğraf sergisinin (The biggest photo exhibition in the world) açıldığına dikkat çeken Pala, "Bursa FotoFest ayrıca bu coğrafyada dünyanın en büyük ikinci festivali olarak tanımlanıyor. Bursa olarak bunun gururunu yaşıyoruz. Toplantılar, salon programları, seminerler, panellerle bir hafta dolu dolu geçti. 5 kıtadaki 58 ülkeden 2 bin 300 kişi 10 bin fotoğrafla festivale katıldı. 20 ayrı ülkeden 50 yabancı, 50 yerli fotoğraf ustası festival boyunca Bursa’da bulundu. Böylesi büyük bir etkinliği hep beraber yaptık. Burada hiçbir fert öne çıkmadı. Anonim şekilde yürütüldü. Bizler şahıslara değil, projeye takdir bekliyoruz. Eleştirilerin, ‘daha iyi neler yapılabilir’ tarzında olmasını bekliyoruz. Gönüllülerle birlikte gece gündüz koşturduk. Şunu da itiraf edeyim ki Büyükşehir Belediyesi’nin dışında hiçbir kurum bu festivale maddi katkıda bulunmadı. Yapılan organizasyona Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe en başında beri katkı verdi. Kendisine teşekkür ediyorum." dedi.

Gönüllüler sayesinde ortaya güzel bir tablonun çıktığını söyleyen Pala, festivale katkı koyan Ceyhun İrgil’e, Kent Konseyi çalışanlarına, çalışma gruplarına, BUFSAD’a, kurötürlere ve tüm gönüllülere teşekkür etti. Olumlu çalışmalara rağmen kendisine hakaret tarzı eleştiriler yapanları kınayan Pala, dünya çapında bir organizasyon yapılırken bu tarz yaklaşımların üzücü olduğunu belirtti.

BKK Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ceyhun İrgil ise festivalin ilk yılında doğum sancısı çektiklerini, ikinci yılında zorlandıklarını, bu yıl ise kolay geçtiğini söyledi. Festivalin artık kurumsallaştığını ifade eden İrgil, şehre fotoğraf festivali kazandırmak üzere olduklarını, işe herkesin sahip çıkmasını istedi. Festivalin tamamen gönüllülerin destekleriyle yapıldığını hatırlatan İrgil, “Festivalin en önemli yanı da buydu. Bir sivil toplum kuruluşunun yaptığı uluslararası büyük bir çalışma takdiri hak ediyor. Şehir dışından gelen üniversite hocaları bize ‘Bu konuda İstanbul, Ankara, İzmir’i geride bıraktınız. Sizi kıskanıyoruz’ dedi. Gelecek yıllarda daha iyi olacağını ve daha gelişeceğine inanıyorum. Bursa’da bir öykü yazmaya çalışıyoruz. Öykünün içinde rolü olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İrgil, festivale gönderilen tüm fotoğrafların ‘Griye veda, renklere merhaba’ projesi çerçevesinde köy ve mahalle okullarına, devlet dairelerine ve sağlık kurumlarına ulaştırılacağını anlattı.

Bursa FotoFest 2013 küratörleri adına konuşan Hasan Şenyüksel, festivalin, Türkiye’nin ilk endüstri merkezlerinin biri olan Merinos fabrikasının yerinde kurulmuş kongre ve kültür merkezinde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi. Festivalde ‘çok savaş fotoğrafı var’ yönünde eleştiriler aldıklarını belirten Şenyüksel, yıllardır çevremizde barış söylemleriyle boyanmış savaşlar çıktığını, fotoğrafın da buna duyarsız kalamayacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen maket kitap yarışmasının ödül törenine geçildi. Yarışmada jüri tarafından birinci seçilen ‘Öteki Bosna’ çalışmasıyla Can Akgümüş, ödülünü Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç’ün elinden aldı. Medya sponsoru Web TV’ye ise teşekkür plaketini BKK Başkanı Semih Pala takdim etti. Ardından festivale destek veren gönüllülere, küratörler Hasan Şenyüksel, Selahattin Sevi ve Lalin Akalın tarafından teşekkür belgeleri verildi. Programın sonunda festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkesin katılımıyla toplu fotoğraf çekildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri