Bulgaristan Analog Yayına Veda Etti

Bulgaristan'da karadan analog televizyon sinyalinin yayınına son verildi. Sofya'daki en eski kulelerden birinde resmi törenle yapılan analog yayını kapatma işlemini Ulaştırma Bakan Yardımsıcı Georgi Todorov telefon görüşmesiyle gerçekleştirdi.

Bulgaristan'da karadan analog televizyon sinyalinin yayınına son verildi. Sofya'daki en eski kulelerden birinde resmi törenle yapılan analog yayını kapatma işlemini Ulaştırma Bakan Yardımsıcı Georgi Todorov telefon görüşmesiyle gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından kuledeki analog TV kanalları yayın yapan televizyonlarda yayın kesildi. Bulgaristan'ın en eski televizyon markalarından biri olan 'Opera' da tarihi olaya şahitlik yaptı.

Bundan sonra halk karasal sayısal (DBV-T) yayın izleyecek. Özel dekoderler sayesinde eski tüplü televizyonlar da yeni dijital karasal yayınını takip edebilecek. Ulaştırma Bakanlığı, köylerde ve uzak yerleşim yerlerinde yaşayan kişilerin dekoder tedariki için para ödemeyeceğini açıkladı. Dekoder imkanı olmayan fakirlere devlet ücretsiz olarak bu cihazı temin edecek. Bu vesileyle 210 bin kişi söz konusu hizmetten yararlanması bekleniyor.

Elektronik Medya Kurulu Başkanı Georgi Lozanov, Bulgaristan'da 60 yıldan beri süren analog yayının son bulmasının, uzun zamandır beri süren dijital yayın tartışmalarının da sonunu getireceğini kaydetti. Lozanov, dijital çağın televizyonun insanlarla olan irtibatını tamamen değiştireceğini belirterek, "Bir zamanlar Hitler'in elinde televizyon olsaydı savaşı kazanacağına dair söylentiler vardı. Ben de diyorum ki o dönemde internet olsaydı o hiç olmayacaktı." dedi.

Sayısal yayın ülkenin yüzde 96'sı kapsadığını anlatan uzmanlar, bunun Avrupa'da en yüksek oranlardan biri olduğuna dikkat çekiyor.

Bulgaristan'da 11 TV kanalı karasal sayısal yayın yapıyor. Gelecekte bu sayının çoğalıp 50'ye ulaşılabileceği belirtiliyor.

Bulgaristan'da ilk TV yayını 1954'de gerçekleşmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri