Bulgar Medyası: İhsanoğlu, Erdoğan'a Direnemezdi

Bulgar medyası Erdoğan'ın zaferini kendisinin 12 yıllık ekonomideki başarısına ve zayıf rakip adaylarına bağladı. Basın kuruluşlarının tamamı Erdoğan'ın "Türkiye için yeni bir dönem başlıyor" sözlerini ön plana çıkarttı.Özel...

Bulgar medyası Erdoğan'ın zaferini kendisinin 12 yıllık ekonomideki başarısına ve zayıf rakip adaylarına bağladı. Basın kuruluşlarının tamamı Erdoğan'ın "Türkiye için yeni bir dönem başlıyor" sözlerini ön plana çıkarttı.

Özel televizyon kanalı bTV, Erdoğan'ın seçilmesinin kimse için bir sürpriz olmadığını ve kendisinin sadece karizma ve popülaritesine bağlı olarak bir zafer kazanmadığını belirtti. Erdoğan'ın daha ilk turda galip gelmesini zayıf rakiplerine de bağlayan bTV, 71 yaşındaki İhsanoğlu'nun siyasette pek de otorite sahibi olmadığını kaydetti. Yeni seçilen cumhurbaşkanının, başbakanlığı dönemindeki facebook ve youtube gibi yasaklarını hatırlatan televizyon, Bülent Arınç'ın kadınların kahkaha atması ile ilgili sözlerini de aktardı.

"SONUN BAŞLANGICI OLABİLİR"

Kapital gazetesi muhabiri Krasimir Yankov, Erdoğan'ın seçim kampanyasında yeni Türkiye'nin nasıl olacağı konusunda açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.

Yankov, seçim süreciyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'de 12 yıl boyunca 3 kat artan gelirler ve kriz döneminde bile yüzde 4 büyüyen ekonomi, orta sınıf muhafazakar bir kesimin oluşmasını sağladı. Erdoğan'ı destekleyen bu kesim, bazın özgürlüğü ve insan haklarını, savunulması gereken değerler olarak görmüyor. 70 yaşındaki rakibi İhsanoğlu, Erdoğan'ın ne karizması ne de tecrübesine sahipti. Erdoğan'a benzer bir aday çıkarılması da kendisinin Türk siyasetinde ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Erdoğan'ın zaferden sonra sevinmek için fazla vakti yok, çünkü AKP'nin yeni liderliği, ekonomi ve Türkiye'nin uluslararası prestiji ile alakalı sorunları çözmesi gerekiyor. Bunları başarırsa önü açılacak, ama zorlukların üstesinden gelemezse bu kendisi için sonun başlangıcı olacak."

"ERDOĞAN İSTEDİĞİNİ ALDI"

Tema dergisi ise Erdoğan için seçimin kişisel bir başarı olduğunu ve bunun kendisini otorite bakımından Atatürk'ün yanında konumlandırdığını yazdı. "Bu zafer Türkiye'yi başkanlık sistemine yaklaştırdı. Erdoğan istediğine kavuştu. O mevcut tüm iktidar unsurlarını elinde tutmayı arzuluyordu. Yemin törenini beklemeden amaçları yönünde çalışmaya hemen başlayabilir." ifadelerine yer verdi.

"BALKANLARDA OSMANLI ETKİSİ İSTEYECEK"

Focus radyosuna konuşan Türkiye'deki eski Bulgar Konsolosu Dimitır Dimov, Türkiye'de başkanlık sistemine geçilirse Erdoğan'ın Balkanlardaki Osmanlı etkisini yeniden geri getirmeye çalışacağını öne sürdü. Dimov, "Erdoğan 3 yönde olumsuz bir siyasi imaj taşıyor. Birincisi etkili bir isim olan Fethullah Gülen ile arasını bozması, daha sonra yolsuzluk skandalları ve üçüncüsü de ekonomideki negatif gidişattır. Bundan sonraki sorunu yeni cumhurbaşkanının erken seçimi tetikleyerek mecliste partisinin yeni bir çoğunluk oluşturacak bir hamle yapması çıkartabilir." dedi.

BULGARİSTAN'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ OYLARI İHSANOĞLU'NA

AjansBG haber sitesi, Bulgaristan'daki konsolosluk ve elçilikte kullanılan oyların çoğunluğunu Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığını yazdı. Bulgaristan'da oy hakkı bulunan 8 bin 77 seçmenden sadece 309'u oy kullandı. Sandıklardan geçerli olan 303 oydan en çok oy İhsanoğlu'na çıktı.

Bulgaristan'da bulunan seçmenlerin ezici çoğunluğunu bu ülkede üniversite eğitimi alan Türk vatandaşları oluşturuyor. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali, Razgrad ve Şumnu gibi illere bağlı köy ve kasabalarda yaşayan çifte vatandaşlığa sahip kişilerin birçoğu organizasyondaki problemler nedeniyle konsolosluklara ve Sofya'daki elçiliğe gidip oy kullanmadıklarını belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri