Bülent Arınç: Polise Yetki Düzenlemesinde Almanya Örnek Alınacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, polisin şiddet olayları ve eylemleri karşısında yetkilerinin artırılmasına yönelik düzenlemede Almanya’nın örnek alınacağını söyledi.Arınç, “Pekçok düzenlemede de AB...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, polisin şiddet olayları ve eylemleri karşısında yetkilerinin artırılmasına yönelik düzenlemede Almanya’nın örnek alınacağını söyledi.

Arınç, “Pekçok düzenlemede de AB müktesebatını esas alıyoruz. Bu kapsamlı iç güvenlik reformunda özellikle AB üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır, özellikle Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları, oradaki yetkileri esas alabilecek Türkiye özeline uygulanabilecek bir noktaya getirmek üzere çalışmalara devam edilmesi kararı da verilmiş oldu.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Saat 14.00'te başlayan toplantı yaklaşık 5,5 saat sürdü. Toplantı devam ettiği sırada Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç bir basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak toplantıda görüşülen konulara değinen Arınç, “Efkan Ala ve Bekir Bozdağ, son şiddet olaylarında güvenlik güçlerimizin karşılaştığı bir takım imkansızlıklar veya olaylara müdahale ederken karşılaştıkları olumsuzlukları bir rapor halinde etraflı bir şekilde gözden geçirdik. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da ifade ettiği gibi başta polis olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin bu tür toplumsal olaylar şiddete dönüştüğü takdirde aşırı ve yaygın şiddet kullanımının söz konusu olduğu hallerde güvenlik güçlerinin elini güçlendirmek, onlara yeni imkanlar, kullanabileceği yeni alanlar elbette tesis etmek suretiyle bir çalışma yapılacaktır. Bu geçmişten bu yana üzerinde çalışılan bir konuydu ama son yaşadığımız olaylarda bunun aciliyeti ortaya çıktı. Konu üzerinde çalışıldı bir süre daha devam edecek. Asıl amacımız vatandaşımızın can ve mal güvenliğini korumaktır. Şiddet olaylarını mutlaka önlemek ve kamu düzenini sağlamak vatandaşın huzuru güvenli bir ortamda yaşaması için bütün tedbirleri almaktır.” diye konuştu.

Güvenlik güçlerine kolluk kuvvetlerine verilen bir takım yetki ve imkanlar olduğunu anlatan Arınç, “Bir kısmı TCK’da bir kısmı Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda bir kısmı il idaresi kanununda ve ilgili başka kanunlarda tasnif edilmiş ve görev ve yetki olarak verilmiş hususlar var. Bunların birbirleriyle olan koordinasyonu, bunların kullanılması sırasında ortaya çıkan bir takım engeller etraflı bir şekilde değerlendirildi. Sonunda sadece bu kanunlarda bir değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağı kapsamlı bir iç güvenlik reformunun hazırlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Bütün bunların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Çünkü geçmişten bu yana güvenlik reformuyla ilgili bazı çağdaş ve modern düzenlemelerin yapılması ihtiyacı da ortaya çıktı. Biz AB müktesebatına kanunlarımızın uyumu açısından önem veriyoruz. Pekçok düzenlemede de AB müktesebatını esas alıyoruz. Bu kapsamlı iç güvenlik reformunda özellikle AB üyesi ülkelerde bu durum nasıl karşılanmaktadır, özellikle Almanya örneğine öncelik vermek suretiyle oradaki uygulamaları, oradaki yetkileri esas alabilecek Türkiye özeline uygulanabilecek bir noktaya getirmek üzere çalışmalara devam edilmesi kararı da verilmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, bu konuda yöneltilen bir soru üzerine de şöyle konuştu: “Bu tür olaylar anında bastırılabilmeli. Aralarındaki uyumu sağlayabilecek yeni bir mekanizmayı gündeme getirebilmeliyiz. Amerika’da araba kullanırken durdururlarsa elinizi direksiyondan ayırmamanız ihtar edilir hapşırmak istediniz cebinizden bir şey çıkarmak istediniz kafanıza kurşunu yersiniz. Polisin bu kadar yetkisi vardır. Biz AB üyesi ülkelerin mevzuatına bakıtğımız zaman, mesela Almanya örneğinde de polisin gözaltına alma yetkisi var, korunaklı bir yere götürme hakkı var. Madem ki AB uyum kapsamında pek çok yasal düzenleme yaptık, niçin kolluk kuvvetlerimizin daha güçlü olması bakımından yeni bir iç güvenlik reformu çıkarmış olmayalım. Şüphesiz özgürlükler, demokrasi ve hukuk esas olacaktır. Yani terörle mücadeleyi de hukuk nasıl emrediyorsa o şekilde yapılacaktır. Hukuk dışında bir uygulamaya, hele hele ‘Türkiye’yi 90’lara geri döndürmek istiyorsunuz’ diyenler var. Bunlara gerek yok. Son olaylar muvaffak olabilseydi Türkiye bırakın 90’ları daha eski dönemlere dönerdi.” şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri