Bülent Arınç krizi değerlendirdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, katıldığı bir TV programında İsrail ile son dönemde yaşanan krizi ile birlikte gündemi değerlendirdi.

İlk haber İskenderun ile ilgili geldi o gece. İskenderun'da büyük bir askeri birliğin saldırıya uğradığı rakamı geldi 4 şehit 6'ya çıktı. Bu esnada 4-4:30 sırasında Gazze'ye giden gemiye operasyon haberi geldi. Acil kriz masası oluşturup değerlendirmeler yaptık. İsrail'inkini bir cinnet olarak gördük.
En yakın İsrail karasularına 72 mil mesafede duran gemilere saldırdır. Kendi karasularında saldırmasını bekliyorduk. Ama insanı yardım taşıyan beyaz bayraklı gemiye ateş açıldı katliam yapıldı.
Gemi ile ilgili olarak bu gemi bir insani yardım örgütünün temin ettiği bir gemi. Bilinen meşhur bşir örgüt. Yurt içi dışı gerekli büyüklükte bir organizasyon yapabiliyor. Yabancılar da var. Gazze'ye yardım için yola çıktılar. Bunlar hükümetin talimatıyla yola çıkmış değil. Biz de gitmeden gemi ile ilgili silah ve patlayıcı madde olmadığını biliyorduk... Dış işleri bu konuda İsrail'i de bilgilendirdi.
Gemi de tehditler karşısında Gazze'ye değil Suveyş'e doğru çevirdiğini ve rotanın  Mısır istikametinde olduğunu biliyoruz... Olay çok vahim cinnet noktasında bir saldırı bu. İsrail Türkiye ilişkileri güven üzerine kurulu. İsrail'de öyle bir yönetim var ki, İsrail'in kendi basını da ahmaklık olarak nitelendiriyor.
Bu süreçten sonra gidecek gemilere Türk Savaş Gemileri eşlik etmez çünkü bir sürü ülkeden gemi ve insan geliyor. Bunun için İsrail dışı ambargo kalkmadığı sürece bu devam edecektir. Binlerce insan onları beklerken, psikolojik savaş sonrası herkes yorgun.
Başkanın konuşmasını duygusal değerlendirmek lazım.. Kızılay yardım işini kısıtlı olarak yapıyor...Eylemleri örgütler düşünebilirler...
Meseleye iki boyuttan bakalım birincisi ilişkilerimiz ve geleceği ve bu olayla ilgili uluslararası diplomasi konusu. Güvenlik konseyini BM'de toplayan Davutoğlu, İsrail'i kınadı. Yaptırım için Türkiye ön alacaktır.
Kınama kararını önemsiyoruz. Hukuk anlamında birçok yaptırım kararlarından sonra hukuk mücadelesi sürecektir. Önemli olan yaptırım kararı alındı biz bunları gündeme getireceğiz...
4 sebep dışında köle insan ticareti uyuşturucu ve silah kaçakçılığı dışında hiçbir gemiye açık sularda müdahele edilemez. Kanunlarımıza göre bunun dışında icraat yapanlar hakkında muhatap İsrail yöneticileri olacaktır. Sonuç ne olur, Türkiye'ye giriş yasaklanıp yasaklanmayacağı belii olacaktır..
Anlaşmalara bakarak değerlendirdiğimizde askeri ekonomik ve diğer konularda bugüne kadar birçok anlaşma yaptık. Ama şimdi tüm bakanlıklar ilişkileri masaya yatırdı.
Bu konuda ciddiyiz. Hangi noktada ise anlaşmalar İsrail ile ilişkileri asgariye indirmeyi düşünüyoruz. Tamamen iptali konusunda tam bilgi sahibi değil. Kendi kamuoyumuzu dikkate alacağız ama atalım satalım yıkalım gibi sorumsuzluğu izin vermeyeceğiz....

İSKENDERUN'DAKİ TERÖR SALDIRISI
Kılıçdaroğlu ve Çelik İskenderun ve İsrail olayını çok dikkat çekici değerlendirdiler. Bunlarla ilgili elimizde bilgi olmadıkça aktarmak doğru değil. Benim içimden de geçebilir ama iki olayın birlikte yapıldığını söylemek kolay değil...
İskenderun'daki saldırı dikkat çekicidir. Askeri bir birliğe dağdan inip şehir içi denecek yerde bir saldırı gerçekleştirildi. Arada otoban var otoban menfezden geçildi. Askerlerimiz toplu halde şehit edildi. bazı terörist grupların olduğunu da biliyoruz.
Bazı terörist önderleri ben burdayım diyerek bu saldırıları gerçekleştiriyorlar... havaların ısınması ile birlikte teröristlerin eylemlerinin artacağını ve şiddetinin artacağını tahmin ediyor ve istihbarat ediyorduk. Şimdi Kamu Güvenliği Müşteşarlığı kuruldu. Bunlar operasyonların istihbarat bilgisini verecek tek elde bulunacak...
Dün bir rahibe bugün de Dink'in avukatına saldırılar var. Bazı konular gündemde iken bu tür saldırılar olabiliyor..

ANAYASA MAHKEMESİ
Anayasa Mahkemesi'nin esastan görüşme talebi yanlış. 110 milletvekili ve başta Mesut Yılmaz olmak üzere imza verdi. AYM hem şekil hem usul açısından inceleyebiliyor. Ancak başvurular yalnızca şekil açısından incelenebiliyor. Bence bu haber yanlış aktarıldı kamuoyuna... Bütün mahkemeler bunu yapar. Müracaat usulüne göre mi, yeterli imza var mı diye bakar. Esasa ilişkin görüş daha sonra bakılacak. 
Biz 29 maddelik Anayasa değişikliği getirdik. Bunda siyasi parti kapatması da var. 8. madde düştü. Çok önemli madde idi bu madde düştükten sonra bunu çıkarmanın anlamı kaldı mı?Ondan sonra devam kararı verdik. Buradaki kararımız her madde bizim için önemli sonuna kadar gideceğiz... Anayasa Mahkemesinin böyle bir kararı yok bu biraz pragmatik bir karar olur. AYM'nin kararlarını eleştireceğiz. Diğer iki madde de iptal edilir mi sorusunu düşünmek istemiyoruz. İptal olursa o zaman düşünürüz...
İsrail krizinden kazanmak veya kaybetmek konuusunda bir savaş gibi düşünülmemeli. Bu insani yardım götürüyor. Görevliler o hangi dine mensup olsa biz yardım götürürdük diyor. Bence hepsi kazandı ama tek kaybeden İsrail oldu. Gidenler insanlık adına gittiler onlar kazandılar. İsrail haklı olmadığı yerde insanlık adına insanlığı katletti. Gelecekte de kaybeden İsrail olacak...
İsrail bedelini ödeyecek ifadesi diğer ülkelerin katkısı olmasa da mümkün. İsrail'deki saldırının nedeni korkularıdır. Türkiye'nin çabası ile İsrail'in pişman olması mümkün. İsrail adına veto hakkını kullananlar bir daha bu hakkı kullanamayacaktır. Eğer bir nefes borularına ihtiyaçları varsa o da Türkiye'dir.


(haber7)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri