Bülent Arınç: 20-30 Yıl Önce Hayal Edemediklerimizi Gerçekleştiriyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye’nin 20-30 yıl önce hayalini bile kuramayacağı İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'nin birkaç yıl içerisinde hizmete açılacağını, bunun gelinen noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu söyle.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye’nin 20-30 yıl önce hayalini bile kuramayacağı İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'nin birkaç yıl içerisinde hizmete açılacağını, bunun gelinen noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Yalova Valisi Esengül Civelek ileİstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'ni havadan inceledi. Hersek şantiyesine inen Arınç, burada çalışmalar hakkında bilgi aldı. Arınç, olumsuz hava şartlarından dolayı denizdeki incelemelerini iptal ettiklerini açıkladı.

Havadan ve karadan inceleme fırsatı bulduğu projenin kendisini memnun ettiğini dile getiren Bülent Arınç, şunları söyledi: “İstanbul’dan başlayıp Bursa istikametine doğru olan bu büyük projenin önemli ayaklarının olduğunu hem görmek hem de bizzat bilgi almak istedik. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalardan ve projenin geldiği noktadan büyük mutluluk duyuyoruz. 2009’dan itibaren bu projenin ihalesi yapıldı. Burası İzmit’ten Yalova’ya, oradan İzmir istikametine kadar ulaşan bir büyük iş. Bunun içinde körfez geçişi var. 3 kilometreye yaklaşan 2 bin 600 metre civarında köprü yapılıyor. Takriben, 9 milyar dolarlık bir proje. Bu projenin kısmet olursa 2017 yılında bitimi söz konusu. Onun öncesinde bazı bağlantılarının hizmete açılması da olabilir.”

Otoyol projesinin kamulaştırma bedellerinin büyük ölçüde ödendiğini ifade eden Arınç, aksamanın söz konusu olmadığını kaydetti. Kamulaştırma ödemeleriyle arazi sahipleri ve köylülerin gelire kavuştuğunu anlatan Bülent Arınç şöyle konuştu: “Büyük imalatlar var. İhaleyi 6 büyük firma almıştı. Kendi aralarında bir görev bölümü yaparak her biri bir bölümdeki imalatları yerine getiriyor. Kendi öz kaynaklarını kullanıyorlar. Devlet de kamulaştırma için büyük bir kısmında ödemeler yapıyor. Hem kuzey hem de güneyde yapılan çalışmalarda köprünün ayakları cuma günü bakanların katılacağı törenle yüzdürülmeye başlayacak. Bursa ve Yalova bundan büyük ölçüde istifade edecek. 1 saat 40 dakikalık ulaşım 6 dakikaya inecek. Bazı bağlantılarda İzmir ve İstanbul arasındaki ulaşım 3 saate düşecek. Belki 3,5 saat olması düşünülüyor. 20-30 yıl öncesinde bakın. Hayal sanılabilecek, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu proje kısmet olursa birkaç yıl içinde tamamlayacağız. Bu Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor. Özellikle sadece devletin bütçe imkanlarıyla yapamayacağı işi kamu ve özel ortaklığıyla yapılabileceğini gösteriyor. Bu proje gibi emsalleri devam edecek.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla geçtiğimiz hafta kamu-özel sektör iş birliğiyle imzaları atılan şehir hastaneleri protokolünü hatırlatan Arınç, bu iş birliğinin farklı alanlarda da gerçekleşeceğini ümit ettiklerini vurguladı.

Arınç, konuşmasının ardından yetkililerden bilgi aldı. Beraberindeki protokol üyeleriyle Orhangazi’deki Samanlı tünel çalışmalarını incelemek için yola çıktı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri