Bülbül ötümlü kanaryalar yarıştı

Konya Serinofil Kanaryacılar Derneği tarafından düzenlenen bülbül ötümlü kanarya yarışması yapıldı. Yarışmaya giren 20 kanarya arasından dereceye giren 5 kuş ve sahibine ödül verildi

Ülkemizdeki öten kuşlar arasında en popüler olan kanarya kuşlarının, bakımı ve beslenmesi diğer kuşlara göre daha ve özenli yapılması gerekiyor. Yarışma sonrası Konya Serinofil Kanaryacılar Derneği Başkanı Mehmet Güler, kanaryalar ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Güler, “Kanaryalar, tohum ve çörek otu, solucan, yumurta sarısı, özel mama veya elma ile beslenirler. Yemek konusunda kanaryalara çok hassas davranılmalıdır. 24 saat içinde bir şey yemeyen kanaryanın ölme riski yüksek oluyor. Kanaryalara verilecek besinlerin mevsimlere göre olması öncelikli tercih olmalıdır. Açık yemlerin büyük çoğunluğu tozlu oluyor. Kanaryalara verilen açık yemlerin tozlu olması kuşun bağırsak sorunları yaşamasına neden olur. Bu nedenle yemlerin kanaryalara verilmeden önce bir elekten geçirilmesini bakıcılara tavsiye ediyoruz. Kanaryaların içme ve yıkanma suları her gün taze ve temiz olarak değiştirilmelidir. Yaşam alanlarına müdahale en az seviyede olmalıdır. Kanaryaların, kafesleri içine özel olarak yapılmış çim ve ağaç dalları koyulmalıdır. Bunun sebebi ise kanaryaların kendilerini doğal ortamlarındaymış gibi hissetmelerini sağlamak.  Kafesin büyük olması genel olarak dahi iyi olur. Çünkü kanaryalar, kendilerini daha mutlu hisseder ve daha rahat yaşarlar” dedi.

KANARYA ALIRKEN DİKKATLİ OLUNMALI 

Güler, kanaryaların iyi bir ötücü kuş olmasını ve istenilen gibi olunması isteniyorsa erken yaşta alınıp eğitilmesi gerektiğini belirtti. Dikkatli birisi için sağlıklı kanaryayı ayırt etmenin zor bir şey olmadığını söyleyen Güler, “Sağlıklı kanarya çevresinde olup bitenlere karşı duyarlıdır. Kafesinde sürekli hareketlidir, ötücüdür ve yeme isteklidir. Kuşu elimize alıp da karın tüylerini üflediğimiz zaman karın derisinin rengi sarımtırak olmalıdır. Göğüs,kanat altları ve diğer kısımlarının derisi aynı renkte olmalıdır” cümlelerini kullandı. Bunun aksi durumunda kanaryayı almaktan kaçınılması gerektiğini ifade eden Güler, şunları söyledi: “Kanarya hastaysa kafeste hareketsizdir. Kafesin bir köşesinde tüylerini kabartarak öylece uyuklar ve hareketlerimize karşı duyarsızdır. Ötüşe isteksizdir. Karnının derisi incelendiğinde renginin koyu kırmızı,mor,vişne renginde ve şişkin olduğu görülür. Bu hallerdeki kanaryayı almaktan kesinlikle kaçınmalıyız. Kanaryanın yaşını anlamak için ayaklarına bakmamız gerekir. Genç kanaryaların ayakları ince yapılıdır. Pürüzsüz, kabuksuz, parlak ve arka parmakları kısadır. Kanarya yaşlandıkça ayakları kalınlaşır, arka parmakları uzar,  kaba bir görünüm alır,pullanır ve parlaklığını yitirir. İnsanın çaresiz veya yorgun olduğu bir anda en iyi dostu ve arkadaşı kanaryalardır. Hiçbir uğraş insanı kanarya ile uğraştığı kadar mutlu edemez. Kanaryaya değer veren insana da değer verir. Kanaryanın sesi insana huzur veriyor.” Yarışma, kazanan kanaryalara ve sahiplerine verilen ödüller ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri