- Hedefe doğru büyük, küçük demeden ilk adımı atabilmektir. Arabayı kullanabilmek için araba binmek, gideceğimiz mesafeye ulaşabilmek benzinimiz var mı kontrol etmek, motorun çalışması için kontağı çevirmek, aracın hareket etmesi için gaza basmaktır. Her adım, yavaş yavaş büyüyen bir eylemdir.
- Anı yaşamak geçmişin zorlantıları, geleceğin kaygıları arasında kalmadan hareket edebilmektir. Sana kim ne yapmışsa yapmıştır, yapılan ile göbek bağını kesmek gerekir. En güvendiğin insanlardan gelen ne olursa olsun, anne ve baban dahi olsa onların yaptığı yanışların esiri olmadan harekete geçmektir.
- Sana yapılan yanlışları, kötülükleri, adaletsizlikleri bağışlamak, affetmek geçmişte yaşadığın olumsuz olaylarla olan bağını kesmeye yardımcı olacaktır.
- Geçmişin sancılarında, acılarında, travmalarında, pişmanlıklarında, keşkelerinde boğulmayı bırakmak, duygu ve düşüncelerimizi özgürleştirmemiz, önümüze çıkan fırsatları bundan dolayı kaçırmamaya dikkat etmeliyiz.
- Geçmişe dair yapabileceğimiz, düzeltebileceğimiz bir şeyin olmadığının farkında olarak, bugünü yeniden inşa etmeliyiz.
- Neler yapacağımızı kağıda yazarak planlamalı, yapacaklarımıza niyet etmeli, dua ederek taze besmele çekerek başlamalıyız. Niyet ettiklerimizin olacağına inanmalı, olduğunu düşünerek kendimize olumlamalar yapmalıyız.
- Geçmiş ile ilgili problemleri çözmek için olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulabilmek için yalnız bir ortamda nefes terapisi, meditasyon yaparak, namaz kılarak, Allah’ı zikrederek rahatlayabilirsin.
- Ruhu dinlendirmek, olayları tahlil etmek, tefekkür edebilmek, doğru kişilerle istişare edebilmek önemlidir. Olayı kendi içimizde yaşamak, yaşadığımız duygu ve düşünceleri başkasına anlatmamak, anlatamamak bizi yorabilir.
- Geciktirme hastalığını varsa bunun üzerine gitmelisin. Tembellik, miskinlik ile bir yere varamazsın. Yapmayı planladığın şeyi kesinlikle bir sonraki güne bırakma. O gün az veya çok bir yerinden başlamalısın.
- Kaygı, endişe, korkularını unutmak, düşünmemek için kendini meşgul etmelisin. Hobiler edinebilir, sosyal ortamlarda bulunabilirsin.
- Bunu yaparken külfet olarak görmemelisin. Kendin için geleceğin için birşeyler yaptığını, başaracağını düşünerek keyifle yapmaya çalışmalısın.
- İnsanlardan beklentini azaltmalısın. Beklentini ne kadar azaltırsan, destek gelmediği taktirde yıkılmazsın, bunu normal karşılama gücünü kendinde bulabilirsin.
- İnsanoğlunun vefasız, nankör olabileceğini cebinde tutmalısın. Çünkü insanoğlu bütün nimetlerini verene bile vefasız, nankör davranabilmektedir.
- Her şeyi değiştirmek, düzelmek zorunda değilsin. Bazı şeyleri olduğu gibi bırakmalı, akışı, düzeni değiştirmeye kafaya çok takmamalıdır. Bu bizim elimizde olmayan bir durum, güç olabilir. Veya neyin doğru, neyin yanlış olduğunu, neyin hayırlı, neyin şer olduğunu bilemeyiz. Bundan dolayı bazı şeyleri zamana bırakmak en doğrusudur.
- Problem çözme becerilerini geliştirmelisin. Farklı alternatifler oluşturarak hayatında önüne çıkan alternatifleri iyi değerlendirmelisin.
- Psikolojik sağlamlığını güçlendirmelisin. Sabır, tevekkül, metanet değerlerini içselleştirerek, stres, depresyondan uzak yaşamalısın.
- Geçmişte yaşadığın tecrübeler ışığında bugünü yeniden inşa etmek için çaba içerisinde olmak, mücadele etmek zorunda olduğunu bilerek hareket etmelisin. Haydi, hemen şimdi, yeniden başla…