Kadir Gecesi, Kur’ânu Azûmuşşân’ın Levh-i Mahfuz (=Değişmeyen Kader Levhası)’dan dünya semâlarına indirildiği bir mübârek gecedir. Vahiy meleği Cebrâil aleyhisselam Peygamberimiz aleyhisselâm’a ilk vahiy âyetlerini (Alak Sûresi’ndeki “İKRA! OKU! âyeti) bu gece getirmiştir. Kadir Gecesi bilindiği üzere Ramazan ayının 27. gecesi olarak idrak edilir.
Müslümanlara göre kutsal gecelerin en mübâreği olarak değer gören bir şerefli gecedir ‘Kadir Gecesi’. Kıyâmet kopana kadar dünyâya gelecek bütün insanlara, dünya ve ahret saadeti kazanma adına rehberliği yapacak olan kutsal kitâbımızın, ilâhî bir âlemden yeryüzüne indirildiği gün ve gecesi elbette ki bizim için müstesna bir gün ve gecedir. Yüce Yaratıcı tarafından kullarına semâ âlemlerinden gönderilen Kutsi Kelâm’ın peygamberler içinden seçtiği Habibim dediği Peygamberine indirildiği gün pek tabiî ki müminler için sevinç belirtisidir, feyizle geçirilmesi istenir ve beklenir.
Zâten yüce Kur’an’da bu husus, ‘Kadir Sûresi’nde; vahyin başlangıcından, bu gecenin kudsiyetine, fazilet ve bereketine ve dahi bu gece koca kâinâtı kaplayan ilâhi rahmet ve esenlikten bahsetmektedir. İslam âlimleri tarafından bu mübârek gece şu şekilde yorumlanır:
1-Hüküm Gecesi: İlâhî takdirde belirlenmiş işlerin ayırt edildiği gecedir. Bu gece bütün hikmetli işler karâra bağlanır.
2-Mevki, Azamet ve Şeref Gecesi: Bin aydan daha hayırlı bir mübârek gecedir.
3-Tazyik (sıkıştırma, zorlama) Gecesi: Bu gece melekler semâ âlemlerinden yeryüzüne iner de inerler. Bilindiği üzere Cebrâil aleyhisselam ilk vahyi Peygamberimize bu gece getirmişti.
Mübârek Kadir Gecesi; Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselâm’ın ümmetine olan derin sevgi ve muhabbeti sebebiyle yaptığı bir duanın kabul edilmiş hâlidir. Âlemlere rahmet olarak gönderilen eşsiz Peygambere kendinden önce yaşayan insanların ömür takvimi Cenâb-ı Hakk’ın dilediği kadarı gösterildi. Peygamberimiz aleyhisselam’da; ‘Başka ümmetlerin uzun ömürleri içinde yapacakları amelleri benim ümmetim kısa ömürleri içinde yapmış olsun.’ Diye duâlar edince Allah Teâlâ Hazretleri’de O’na bin aydan daha hayırlı olan ‘Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Bilindiği üzere bin ay, 83 sene, 4 aya denk gelmektedir. Bu Müslümanlar için bulunmaz fırsattır.
Yüce Rabb’imiz bin aydan hayırlı olan ‘Kadir Gecesi’ni, Ramazan ayının hangi gecesine rastladığını açıklamamıştır. Bilindiği üzere Allah Teâlâ içinde yaşadığımız şu imtihan dünyâsında hikmeti mûcibince pek çok şeyi bâzı şeylerde gizlemiştir. Meselâ eceli ömür içine gizlemiş, İsmi Azâmını Esmâül Hüsnâ’sının içinde, Cuma günü içinde duâların icâbet saatini gizlemiştir. Yine zamanlar içinde kıyâmet saatini, hayat içinde ölümü, Ramazan içinde de ‘Kadir Gecesi’ni gizlemiştir. Bu gizlilikte pek tabî ki bir hikmet vardır. Gizlenenin değeri diğerlerinin arasında kıymeti, farkı anlaşılsın içindir.
Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam mübârek ‘Kadir Gecesi’ni son on gün çerisindeki tekli gecelerde aramamız gerektiğini belirtmiştir. Yâni 21-23-25-27 geceler bu gece ‘Kadir Gecesi’ olabilir teyakkuzuyla geçirilmesi gereken gecelerdir. Ancak İslam âlimleri taradıkları hadislerden bu gecenin 27.gece olduğu husûsunda ittifak etmişler ve O geceyi Leyle-i Kadir olarak addetmişleridir.
İnşaallah bizler de müminler olarak bizim için bu çok özel ve güzel geceyi ihya ederek Rabb’imizin divânına durur, af ve mağfiret niyazlarıyla huzûru ilâhiye varır hem kendimiz hem ümmeti Muhammed’in felâha erişmesi, salaha kavuşması, cennete erişmesini talep ederiz.
Duâlarımızın kabul olması dileğiyle hepiniziniz ‘Kadir Gecesi’ni mübârek ediyorum efendim.